Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

 

2022-03-05: Zenderstad wint van Waarddammers 3

Waarddammers 3 had te maken met een erg late afzegging van een speler en miscommunicatie in de reis-afspraken. Daardoor ontbraken twee spelers. Door eerst ook nog naar het verkeerde clublokaal te gaan (naar De Oase in plaats van Heritage Auctions Europe) kwamen de resterende 6 dammers nog maar net voor aanvang binnen. We begonnen maar wat later, om eerst de Waarddammers op adem laten komen en de teleurstelling van incompleet uit te komen te laten verwerken.
Door te melden dat in de vorige 2 wedstrijden Zenderstad ook gauw  op een 4 - 0 voorsprong kwam waarbij toch beide keren een 8 - 8 gelijkspel het resultaat was, steeg de stemming aanmerkelijk bij de Waarddammers en werd flink tegenstand gegeven.
Door het niet opkomen van de de twee spelers hadden Ed Kok (bord 2) en Kumar Bihari (bord 8) een gratis overwinning. Ben van der Linden (bord 6) vergrootte de voorsprong naar 6 - 0 door een vroege heks-stelling in te nemen met maar 1 schijf op de lange lijn. Door de rechtervleugel leeg te ruilen, kwam zijn tegenstander steeds meer in de problemen. Een eenvoudige slagzet versnelde zijn verlies.
Jaap Kok (bord 7) trof een jonge jeugdspeler die al de fijne kneepjes van het dammen behoorlijk onder de knie heeft. Met een goed getimede ruil gevolgd door een geforceerde schijfwinst kwam Jaap in de problemen. Jaap wilde middels een directe achterloop de verloren schijf te snel terug winnen en werd direct met een doorbraak naar dam afgestraft. Jaap stribbelde nog lang tegen maar verlies was niet meer te ontkomen (6 - 2).
Hierna volgden allemaal gelijkwaardige remises. Piet Schep (bord 1) kwam niet in gevaar tegen de sterkste speler van de Waarddammers, hier een vrij snelle remise. Patrick van der Tol (bord 3) had een flankaanval maar een beetje teveel schijven in de verdediging van zijn voorpost. Zijn tegenstander speelde consequent tegen en bood  Patrick geen enkele mogelijkheid om zijn volle vleugel op te lossen. Uiteindelijk kwam Patrick toch los en werd ook hier een gelijkwaardige remise behaald.
Hans Verhoeven (bord 4)  dreigde in een gesloten klassiek met een achtergebleven schijf terecht te komen maar wist op tijd zijn tegenstander een 4 om 4 ruil op te dringen. Hierna werden al gauw de punten gedeeld.
Gerard Bakker (bord 5) had een mooie aanval. Om vastlopen te voorkomen moest Gerard in het late eindspel  een 2 om 2 ruil nemen waardoor zijn tempi-voorsprong verloren en ook hier remise het resultaat was.

Met de 10 - 6 winst blijft Zenderstad goed in de race voor de tweede plaats welke recht op promotie-wedstrijden geeft. Met nog twee wedstrijden te gaan is de stand aan kop in de tweede klasse D:

  1. Alblasserdam met 13 uit 7
  2. Zenderstad met 11 uit 7
  3. NDV Nieuwland met 10 uit 7
  4. Gooi & Eemland 2 met 10 uit 7

Zenderstad speelt nog tegen NDV Nieuwland en Gooi& Eemland 2. Twee heel spannende wedstrijden dus.