Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

05-02-2022:  Zenderstad te sterk voor Waarddammers DEZ CT

Nadat de nationale competitie vanwege de Corona lockdown twee maanden heeft stil gelegen, werd zaterdag 5 februari weer de volledige competitie gespeeld. In de 2e klasse D won Zenderstad van het combinatie-team van De Waarddammers en DEZ Oudendijk (uit Woudrichem).
In de sfeervolle entourage van de kantine van veilinghuis Heritage Auctions Europe schoten de dammers van Zenderstad IJsselstein uit de startblokken. Binnen een uur stond het al 4-0 door snelle overwinningen van Piet Schep (bord 6) en Cees Westland (bord 7).  Beide profiteerden met combinaties van de missers van hun tegenstanders. Daarmee leek het een vrij makkelijke middag te worden maar de Waarddammers/DEZ vochten zich terug in de wedstrijd. Hans Verhoeven (bord 8) maakte een zeper. Zijn tegenstander nam een 2 om 2 naar dam, die Hans wel insnoerde, maar na lang spel uiteindelijk altijd toch los kwam en dan gelijk zijn vernietigende werk zou doen.
Ook Jacco Scheper (bord 5) kwam in de problemen. Jacco taxeerde een plakker verkeerd en moest in de verdediging van een verre voorpost. Middels een direct offer had Jacco nog goed spel gehad, maar deze werd gemist waarna Jacco snel moest capituleren. Met de stand virtueel gelijk (Hans was nog bezig maar ging toch verliezen), kon het nog alle kanten op.

Ben van der Linden (bord 4) speelde een gedegen partij, maar zijn tegenstander ook. Het evenwicht werd niet verbroken en een terechte remise was het resultaat. De topscoorders van Zenderstad trokken hierna de winst over de streep. Bert Habets (bord 2) kon zich herstellen van een zetje en vervolgde het middenspel beter dan zijn tegenstander. Door een sterke centrumbezetting kon Bert een doorbraak forceren en de winst pakken. Bert heeft hiermee al zijn wedstrijden gewonnen!
Ed Kok wist een gunstige gesloten klassieke stand met 4 tempi minder te bereiken. Belangrijk punt was een door Ed opengezette 1 om 3 naar dam met een 4 schijven naslag en dreigende damvang. Achteraf zou de dam toch goed geweest zijn door een 2 om 2 waarna de dam aan damvangst kon ontsnappen met minimaal gelijkwaardig spel.  De dam werd dus niet genomen en daarna liep de tegenstander na 5 zetten helemaal vast. Een wanhoop offer hielp ook niet meer.
Op bord 1 speelde Patrick van der Tol een mooie flankpartij die door zijn tegenstander goed werd tegengespeeld. In het eindspel had Patrick geluk dat zijn tegenstander een verrassende 4 om 3 beslissende doorbraak niet zag. Daarna was remise het terechte resultaat.

 Al met al een mooie 10-6 overwinning voor Zenderstad die hiermee, met 1 punt achterstand op de koploper Alblasserdam, goed mee blijft doen in het kampioenschap in klasse 2D.