Het nieuwe jaar 2015 is begonnen met een sneldamtoernooitje, Laurens wist met 1 punt verschil Laura net voor te blijven.

nieuwejaarsneldam2015

SIJBRANDS PROBEERT RECORD TE HEROVEREN!

Opwindend damnieuws! Ton Sijbrands onderneemt een aanval op het wereldrecord blindsimultaandammen dat in handen van Prosman is.

Het is eenvoudig je voor te stellen dat het bijna onmogelijk is om het je voor te stellen. Het blindsimultaanrecord is het lastigste en meest indrukwekkende record om te breken in het dammen. Hoe kun je 32 tegenstanders verslaan, gewapend met slechts een stukje papier met hun namen en je eigen voorstellingsvermogen?

Ton Sijbrands,  heeft een ongelooflijk talent. Heb je ooit een explicatie van Sijbrands gezien? Gedurende zo'n demonstratie weet hij allerlei partijen uit het verleden te reproduceren. En niet alleen weet hij de zetten, maar ook wie de spelers waren en welk toernooi het was. Dit talent komt van pas tijdens de recordpoging die plaats zal vinden op 19 en 20 december 2014 in de kamer van de burgemeester in het raadhuis van Hilversum.

Sijbrands heeft al tien succesvolle recordpogingen achter de rug, en leek lange tijd de enige mens op aarde te zijn die dit kon. Erno Prosman bewees het ongelijk en slaagde er in het record in 2008 (27) en 2012 (30) te verbeteren.

Het is niet alleen een mentale uitdaging maar ook een fysieke. De laatste poging van Sijbrands in 2009 duurde maar liefst 41 uur (!). Terwijl het Sijbrands lukte om extreem gefocust te blijven gedurende deze tijd, lijken zijn tegenstanders daar meer problemen mee te hebben. Soms moeten die lang wachten voordat ze weer een zet mogen produceren.

Om het record in handen te krijgen moet Sijbrands minimaal 70% scoren tegen een gemiddelde FMJD rating van 1950. Als je mee wilt doen aan dit record (zelfs niet-dammers kunnen meedoen) moet je dit laten weten aan de organisatie. Sijbrands kiest echter zijn tegenstanders en het ligt voor de hand dat hij voor ervaren spelers kiest. Dat klinkt misschien raar, maar hoe beter de tegenstander is, des te gemakkelijker is het om de stand te onthouden. Als een speler normale zetten speelt en normale structuren opbouwt, dan kun je dat makkelijker visualiseren. Als er een rommelige, chaotische stand op het bord staat dan is dat veel lastiger.

Blinddammen 1987
Ton Sijbrands in 1987