De Variant te sterk voor  Zenderstad

15-02-2020

Bij de start van het seizoen werd de Variant ingeschat als een van de sterkste teams in de klasse 2D.  De start van het seizoen van De Variant verliep echter heel stroef met twee verliespartijen en een gelijkspel. Daarna werd echter elk team slachtoffer van hun dadendrang naar promotie.
Zenderstad, ook in de race voor promotie, werd afgelopen zaterdag met 12-8 hun volgende slachtoffer.

Piet Schep had zijn niet echt zijn dag. Na een spannende opening koste een misrekening een schijf en al gauw kon Piet opgeven. Ook Ed Kok kon al gauw opgeven, in een poging te profiteren van zijn tempi-voorsprong werd een aanval ingezet waaruit geen weg terug meer was. Door een uitgekiende forcing van zijn tegenstander, met vele slagzetdreigingen, werd de aanval weerlegd en minimaal schijfwinst afgedwongen. Ed maakte het nog wat erger, door schijfverlies proberen te voorkomen, werd in de volgende val gelopen met dubbele schijfverlies gelopen.
Hans Verhoeven had geluk, speculerend op een gunstige 3 om 3 kon zijn  tegenstander niet een voorpost van Hans bedreigen. Nadat de 3 om 3 mogelijkheid was verdwenen stond de voorpost echter op de tocht maar bood zijn tegenstander remise aan. Deze werd natuurlijk graag werd aangenomen.
Rob de  Meij had ondertussen de achterstand verkleind door na een spannende opening met een verwoestende vijfklapper naar dam toe te slaan. Hierna was het lange tijd wachten op de volgende uitslagen en tekende de nederlaag zich af. Ben van der Linden en Arie Koster stonden al onder zeer zware druk en de andere partijen waren nog vrij gelijkwaardig.
Ebbo de Jong wist zijn stelling echter steeds beter te ontwikkelen en kwam op winst te staan. In een poging het direct af te maken werd een meerslag over het hoofd gezien waardoor damafname niet doorging met remise als teleurstellend resultaat.
Arie Koster kon het inderdaad niet bolwerken tegen zijn 200+ rating sterkere tegenstander en werd in een opgedrongen flanspel op tempi uitgeteld.
Gerard Bakker speelde een rustige partij, kwam in het late eindspel ietsje beter te staan, maar zijn tegenstanderster was op tijd voor de remise.
Bij Bert Habets kwam in het middenspel een klassieke stand op het bord. Zijn tegenstander bezorgde zichzelf een hangende schijf voor een speculatieve 3 om 3 dreiging. Daar liep Bert natuurlijk niet in, want als je tegenstander opeens een onverwachte a-positionele zet doet ben je natuurlijk gewaarschuwd. Het klassiek verliep gunstig voor Bert maar in plaats van een schijfwinst te nemen wilde Bert middels een offer en achterloop de volledige controle verkrijgen. Daarbij werd een tempozetje over het hoofd gezien waarna na wederzijdse doorbraak de remise een feit was.

Ben van der Linden vond geen compensatie meer in een uiteengedrukte stand. De tegenstander kon zijn eigen  ontwikkelingsprobleem oplossen terwijl Ben met een zwakke linker vleugel bleef zitten. Een wanhoopspoging van Ben  met doorbraak ging in een overmachtseindspel verloren.

In een marathonpartij van 75 zetten wist Zenderstad topscorer en pitbull Patrick van der Tol de nederlaag een draaglijker aanzien te geven. In het late middenspel forceerde Patrick controle over het centrum en moest zijn tegenstander middels een dubbeloffer wel doorbreken om remise-kansen te houden. In  continue tijdnood hield Patrick het hoofd echter koel en na het behalen van een tweede dam werd,  het lastige 2 dammen met twee schijven tegen 1 dam en twee schijven eindspel.