19-10-2019: Damtiental Zenderstad verplettert dammers Geleen

19 oktober was de damwedstrijd tussen de damtientallen van Zenderstad uit IJsselstein en CEMA/De Vaste Zet 2 uit Geleen. Op papier gelijkwaardige tegenstanders. Vorig jaar wonnen de Geleense dammers nog wat geflatteerd met 13-7, de verwachting was weer een spannende wedstrijd.
De wedstrijd begon drie kwartier later vanwege wegsafsluitingen (A2) en ongelukken op de alternatieve route (A27 en A58)  waardoor de Geleense dammers moeite hadden om de grote rivieren over te steken richting IJsselstein.

De Geleense dammers zaten nog maar net achter het bord en keken al snel tegen een achterstand aan. Patrick van der Tol (bord 6) strafte een blunder van zijn tegenstander direct af. Op bord 8 speelde jeugdspeler Roald Scheper een sterke partij, hij hield de belangrijkste velden onder controle en forceerde een doorbraak en winst, daarmee Zenderstad op een 4-0 voorsprong brengend.
Op de overige 8 borden tekende zich ook een steeds sterker wordend IJsselsteins overwicht zich af.
Jacco Scheper (bord 5) speelde een aanvallende partij en nadat handig beide vleugels onder volledige controle was gekomen werd de partij vakkundig afgemaakt.  Ben van der Linden  (bord 4) trof de sterkste tegenstander. Maar nadat deze zijn omsingeling niet kon afmaken pakte Ben alle centrumvelden en met later een klein zetje winnend voordeel. Zenderstad op 8-0 voorsprong en de koek was nog niet op.
Op bord 10 wist Seth Matahelumual een 3 om 3 doorbraak te neutraliseren en leek op weg naar een remise. Zijn tegenstander wilde de remise forceren maar kreeg nu zelf ook een 3 om 3,  met winst voor Seth, om de oren! Arie Koster op bord 2 behaalde het 11e punt, een gelijkwaardige remise tegen zijn op papier sterkere tegenstander (11-1).
Het ging maar door, want ook Bert Habets (bord 4) wist te winnen. Langzamerhand terreinvoordeel opbouwend door de passieve ruilen van zijn tegenstander wist Bert de uitgedunde stand knap in winst om te zetten. Op Bord 8 leek Gerard Bakker een mooie flankaanval te krijgen. Zijn tegenstander wist door allerlei plakker-dreigingen tegenspel te houden en de remise veilig te stellen (14-2). 
Theo van Londen speelde een marathon partij van 81 zetten. Na een mooie forcing met schijfwinst volgde een lang dammen-eindspel. Niet onder de indruk van de twee dammen van zijn tegenstander ging Theo gewoon drie dammen halen! Met ook nog drie extra schijven was de winst binnen.
Laatste partij was van Ebbo de Jong op bord 1. Gelijkwaardig tot het middenspel, daarna kreeg zijn  tegenstander toch greep op het spel. Met heel koelbloedig verdedigen haalde Ebbo toch de remise binnen en daarmee de verpletterende 17-3 overwinning van Zenderstad op de Geleense dammers.

De meeste partijen zijn hier  na te spelen partijen