Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

29-02-2020: Zenderstad sluit spannend seizoen af met 4e plaats

Met een 16-4 winst op het combinatieteam van Lent VBI Nijmegen eindigden de IJsselsteinse dammers op een vierde plaats. Lange tijd werd meegestreden om het kampioenschap maar in de tweede fase van de competitie werd steeds nipt verloren van de uiteindelijke nrs 1, 2 en 3. Door grote overwinningen op de andere tegenstanders werden wel de meeste bord punten (146 uit 11 wedstrijden) ooit gehaald.
Patrick van der Tol speelde een fantastisch seizoen, verloor geen enkele partij, en eindigde met 17 punten uit 10 wedstijden als derde van alle 204 dammers op de topscorerslijst. En dat met een wedstrijd (en slechts 1 punt) minder als de  nrs 1 en 2 van de topscorerslijst!

De 16-4 overwinning op  het combinatieteam van  Lent VBI Nijmegen was wel behoorlijk geflatteerd.
Gedegen overwinningen waren er voor Hans Verhoeven en Bet Habets en gelijkwaardige remises voor Jacco Scheper, Ed Kok en Arie Koster.
De jeugd, op de onderste borden van Lent, hield het lang vol maar ging in het laatste speeluur toch ten onder. Theo van Londen kreeg een verwoestende centrumaanval met dam over zich heen. Zijn tegenstandster maakte het echter niet af waardoor Theo nog met remise kon ontsnappen.
Rob de Meij en Patrick van der Tol hadden beide wel het initiatief in hun partij en een licht overwicht in het late middenspel, maar remise leek toch het resultaat te gaan worden. Onder tijdsdruk maakte hun jeugdige tegenstanders echter nog fatale opbouwfouten en daar wisten Rob en Patrick wel van te profiteren.
Bram Bekkers zijn  tegenstander wilde in een spannende 7 om 7 stand nog een doorbraak forceren, maar Bram had zijn verdediging op orde en kon de te ver vooruit-gespeelde voorpost van zijn jeugdige tegenstander met schijfwinst en partijwinst veroveren.
Roald Scheper kwam in een nadelig  klassiek terecht. Zijn tegenstander nam echter een verkeerde ruil waarmee opeens de rollen waren omgedraaid. Roald won direct een schijf en schoof de stand weer vast waar nu zijn tegenstander geen uitweg meer uit had.

Een mooie afsluiting van een mooi seizoen!

 

De Variant te sterk voor  Zenderstad

15-02-2020

Bij de start van het seizoen werd de Variant ingeschat als een van de sterkste teams in de klasse 2D.  De start van het seizoen van De Variant verliep echter heel stroef met twee verliespartijen en een gelijkspel. Daarna werd echter elk team slachtoffer van hun dadendrang naar promotie.
Zenderstad, ook in de race voor promotie, werd afgelopen zaterdag met 12-8 hun volgende slachtoffer.

Piet Schep had zijn niet echt zijn dag. Na een spannende opening koste een misrekening een schijf en al gauw kon Piet opgeven. Ook Ed Kok kon al gauw opgeven, in een poging te profiteren van zijn tempi-voorsprong werd een aanval ingezet waaruit geen weg terug meer was. Door een uitgekiende forcing van zijn tegenstander, met vele slagzetdreigingen, werd de aanval weerlegd en minimaal schijfwinst afgedwongen. Ed maakte het nog wat erger, door schijfverlies proberen te voorkomen, werd in de volgende val gelopen met dubbele schijfverlies gelopen.
Hans Verhoeven had geluk, speculerend op een gunstige 3 om 3 kon zijn  tegenstander niet een voorpost van Hans bedreigen. Nadat de 3 om 3 mogelijkheid was verdwenen stond de voorpost echter op de tocht maar bood zijn tegenstander remise aan. Deze werd natuurlijk graag werd aangenomen.
Rob de  Meij had ondertussen de achterstand verkleind door na een spannende opening met een verwoestende vijfklapper naar dam toe te slaan. Hierna was het lange tijd wachten op de volgende uitslagen en tekende de nederlaag zich af. Ben van der Linden en Arie Koster stonden al onder zeer zware druk en de andere partijen waren nog vrij gelijkwaardig.
Ebbo de Jong wist zijn stelling echter steeds beter te ontwikkelen en kwam op winst te staan. In een poging het direct af te maken werd een meerslag over het hoofd gezien waardoor damafname niet doorging met remise als teleurstellend resultaat.
Arie Koster kon het inderdaad niet bolwerken tegen zijn 200+ rating sterkere tegenstander en werd in een opgedrongen flanspel op tempi uitgeteld.
Gerard Bakker speelde een rustige partij, kwam in het late eindspel ietsje beter te staan, maar zijn tegenstanderster was op tijd voor de remise.
Bij Bert Habets kwam in het middenspel een klassieke stand op het bord. Zijn tegenstander bezorgde zichzelf een hangende schijf voor een speculatieve 3 om 3 dreiging. Daar liep Bert natuurlijk niet in, want als je tegenstander opeens een onverwachte a-positionele zet doet ben je natuurlijk gewaarschuwd. Het klassiek verliep gunstig voor Bert maar in plaats van een schijfwinst te nemen wilde Bert middels een offer en achterloop de volledige controle verkrijgen. Daarbij werd een tempozetje over het hoofd gezien waarna na wederzijdse doorbraak de remise een feit was.

Ben van der Linden vond geen compensatie meer in een uiteengedrukte stand. De tegenstander kon zijn eigen  ontwikkelingsprobleem oplossen terwijl Ben met een zwakke linker vleugel bleef zitten. Een wanhoopspoging van Ben  met doorbraak ging in een overmachtseindspel verloren.

In een marathonpartij van 75 zetten wist Zenderstad topscorer en pitbull Patrick van der Tol de nederlaag een draaglijker aanzien te geven. In het late middenspel forceerde Patrick controle over het centrum en moest zijn tegenstander middels een dubbeloffer wel doorbreken om remise-kansen te houden. In  continue tijdnood hield Patrick het hoofd echter koel en na het behalen van een tweede dam werd,  het lastige 2 dammen met twee schijven tegen 1 dam en twee schijven eindspel.

  

01-02-2020: Dammers Zenderstad verliezen topduel tegen DES Lunteren 4

 

In de kampioenswedstrijd van de tweede klasse D verloor het IJsselsteinse damtiental met 11-9 van DES Lunteren 4. DES Lunteren 4 staat nu drie punten voor op de nrs 2, Zenderstad en het combinatie-team van Limburg.

Over het geheel genomen was de 11-9 nederlaag wel terecht, maar Zenderstad bleef ondanks een snelle 0-4 achterstand nog lang in de race.  DES Lunteren heeft een aantal zeer sterke spelers, die na jarenlange afwezigheid weer zijn gaan dammen. Hans Verhoeven (bord 2) maakte het zijn sterke tegenstander wel makkelijk door eerst in een 2 om 3 en vervolgens in een 3 om 3 doorbraak te lopen. Was met het verlies van Hans nog rekening gehouden, dit was echter niet het geval met het verlies van Gerard Bakker (bord 6). Langzamerhand in tempo-achterstand door wat passieve ruilen werd een volgende ruil fataal. Te laat zag Gerard dat geen enkele slag goed was en schijfverlies ging opleren. Hierna was geen compensatie meer aanwezig en een slechte lange vleugelverdediging versnelde het verlies.
De tegenstander van Arie Koster (bord 5) vergat met nog drie minuten tijd zijn klok in te drukken, liep weg van zijn bord, en verloor op de klok. Een mazzeltje waardoor Zenderstad weer terug kwam in de wedstrijd (2-4).
Echter voor korte duur want na een gelijkwaardige remise van teamcaptain Rob de Meij verloor Ebbo de Jong, in een al lastige stand, door een 3 om 3 met te veel achtergebleven schijven (3-7).
Voor de tweede maal kwam Zenderstad echter terug in de wedstrijd, Patrick van de Tol (bord 10) wist met en schijf achterstand nog remise binnen te halen en Ed Kok (bord 1) kreeg uiteindelijk na een lastig spel tegen zijn sterke tegenstander beide vleugels onder controle met winst.
Met de 6-8 achterstand en nog te spelen partijen was nog van alles mogelijk.
Na 4 ½ uur ging het bij Theo van Londen (bord 9) echter opeens helemaal mis. In een dam-eindspel had Theo een schijf minder maar met de lange lijn onder controle was de remise een kwestie van zijn dam heen en weer schuiven. Theo wilde echter een snelle remise forceren en verloor daardoor nog een schijf. Hierna gaf Theo (wellicht nog te vroeg) op.
Deze klap kwam Zenderstad niet meer te boven. Ben van de Linden (bord 4) was met een fraai zetje een schijf voorgekomen maar moest deze later al weer inleveren waarna de remise een feit was.
Laurens Fijn van Draat (bord 3) moest van heel ver komen om te winnen.  Nadat zijn tegenstander in het late eindspel verzuimde een doorgebroken schijf terug te offeren kwam Laurens precies op tijd op dam en maakte het bekwaam af (eindstand 9-11).

Zenderstad staat nu nog op de gedeelde tweede plaats. Promotie is nog wel mogelijk als de nog te spelen wedstrijden (2 in de reguliere competitie en 1 beslissingswedstrijd) alle gewonnen worden.

21-12-2019: Dammers Zenderstad winnen van NDV Nieuwland

In de uitwedstrijd tegen NDV Nieuwland blijven de IIsselsteinse dammers in de race om het kampioenschap in de KNDB klasse 2D. Vooraf werd door teamcaptain Rob de Meij gewaarschuwd om de Nieuwlandse dammers vooral niet te onderschatten. Zij spelen een prima seizoen en hadden hun laatste wedstrijd met maar liefst 18-2 gewonnen! Als we echter hun topborden onder controle konden houden dan werd toch wel de winst verwacht.

Ondanks een snelle 2 - 0 achterstand (verlies Theo van Londen door een blunder) won Zenderstad toch ruim met 14 -6. De kracht van Zenderstad bleek toch vooral weer te zitten in de sterkte en ervaring over de gehele breedte van het teamtiental. Niet in paniek door de snelle achterstand werd op de meeste borden heel langzaam kleine voordeeltjes steeds verder uitgebouwd.
Nadat Arie Koster met zijn kenmerkende gedegen stijl had gewonnen en daarmee de stand gelijk had gemaakt, duurde het tot in het vierde speeluur voordat de beslissingen vielen.
Patrick van der Tol had het even lastig. Met een schijf achterstand bleef hij echter de controle over de belangrijkste velden houden en had daarmee genoeg compensatie voor de remise.
Daarna kon het niet meer mis gaan. Achtereenvolgens Gerard Bakker, Hans Verhoeven, Ben van der  Linden en Ebbo de Jong wisten allen hun voordeel te verzilveren.
De drie topborden met Ed Kok, Rob de Meij en Piet Schep waren niet in gevaar geweest. Met actief tegenspel werden de tegenstanders succesvol bestreden resulterend in drie remises en uiteindelijk de 14-6 team-winst.
Met nog drie rondes te spelen staat Zenderstad op een 2e plaats, op 1 punt achterstand van koploper DES Lunteren 4. In de eerstvolgende ronde op zaterdag 1 februari staat de kraker tegen deze koploper op het programma (in wijkservicecentrum “de Oase” aan de Benschopperweg IJsselstein).

04-01-2020: Moeizame overwinning damtiental Zenderstad

Tegen de sterke dammers van Heijmans Excelsior 2 uit Den Bosch waren de belangen groot: de winnaar blijft meedoen in de titelrace, de verliezer komt te ver achterop en heeft het kampioenschap niet meer in eigen hand.
Nadat de kruitdampen waren opgetrokken konden de IJsselsteinse dammers een mooie 13-7  zege bijschrijven en rukten daarmee op naar de tweede plaats. Ondanks de uiteindelijk ruime uitslag en een 6-0 tussenstand ging de overwinning zeker niet vanzelf.
Na twee uur dammen hadden de onderste drie borden allen gewonnen. De tegenstander van Ebbo de Jong op bord 10 kwam niet opdagen (oorzaak ook onbekend bij de tegenstander).
Op bord 9 had Theo van Londen zijn jonge tegenstandster al snel in de problemen gebracht en profiteerde met een damzet. Na een nog lang afspel met een schijf meer won Theo vakkundig.
Op bord 8 was het weer smullen bij Zenderstad topscorer Patrick van der Tol. Een mooie flankaanval leverde veel terreinwinst en controle op,  en een lichte combinatie versnelde de overwinning.
Ondertussen waren Ben van der Linden (bord 3, schijf achter), Gerard Bakker (bord 7, schijf achter) en Ed Kok (bord 4, uit elkaar geslagen omsingeling) behoorlijk in de problemen geraakt zodat de overwinning nog lang niet zeker was.
In het derde speeluur knakte echter de Bossche weerstand. Arie Koster (bord 2) en Jacco Scheper (bord 6) stonden beide wel voordelig maar nog lang niet gewonnen. Door  fouten in het eindspel van de tegenstanders was een makkelijke overwinning een feit.
Ben van der Linden toonde zich (zoals eens eerder dit seizoen) een ware Houdini. Na een te riskante heks-stelling werd vakkundig de voorpost van Ben veroverd. In het eindspel kon Ben net genoeg controle houden om ook door te breken en vond het geitenpaadje naar de remise.
Rob de Meij (bord 1) haalde een gedegen en spannend gelijkspel tegen een sterkere tegenstander. Ook Bert Habets bord 5 speelde remise. Bert kreeg weinig grip op de tegenstander en moest in het eindspel nog even blijven opletten voor de remise.
Ondanks nog heel lang tegenstribbelen verloren zowel Gerard Bakker en Ed Kok hun dampartij, iets wat al na ruim twee uur dammen zich aftekende.

Met nog vier rondes te gaan is de stand aan kop nu:
Op 1e plaats. DES Lunteren 4 met 13 punten,  2 en 3: Zenderstad en Limburg CT beiden met 12 punten. Zenderstad heeft met het grote aantal bordpunten en het onderlinge treffen tegen DES Lunteren 4 nog voor de boeg, de kampioenskansen nog in eigen hand.

21-12-2019: Dammers Zenderstad te sterk voor Waarddammers

In het dambolwerk Diakonia in Bleskensgraaf speelden maar liefst 6 damtientallen de 6e ronde van de nationale damcompetitie. Onze IJsselsteinse dammers speelden tegen het op de laatste plaats staande combinatie-team van de (Alblasser) Waarddammers. Na een inspirerende toespraak waarin o.a.de historie van IJsselstein als vrijstad werd belicht, dachten de Waarddammers met hun gevlei de IJsselsteinse dammers uit de concentratie te halen. Het hielp echter niet.
Ondanks drie mooie blauwe noteringen voor sterke uitslagen voor de Waarddammers (gelijkspel tegen sterkere tegenstanders) was het toch een ongelijke strijd. Zenderstad was duidelijk te sterk. Met 6 overwinningen (Ed Kok, Ben van der Linden, Gerard Bakker, Patrick van der Tol, Ebbo de Jong, Hans Verhoeven) en vier remises (Arie Koster, Bert Habets, Rob de Meij, Theo van Londen) werd met 16-4 van de Waarddammers gewonnen.

 Na 6 rondes staat Zenderstad nu met 10 punten op een derde plaats en is, ondanks een nog zwaar programma, nog volop in de race om het kampioenschap

07-12-2019: Uitglijder Zenderstad

In het treffen tegen medekoploper Limburg CT ging Zenderstad verrassend met 11-9 onderuit en had dat grotendeels aan zich zelf te wijten.
De start was goed met overwinningen van Theo van Londen en Patrick van der Tol. Maar vaste zekerheden Ebbo de Jong en Jacco Scheper verloren, de laatste in een gewonnen stand en na verlies van Roald Scherper stond Zenderstand op achterstand. Na gelijkspel van Hans Verhoeven en Bert Habets bracht Gerard Bakker in een strakke partij de stand weer op gelijke hoogte 8-8.
Maar ook Ed Kok verloor door een offer in een laat middenspel en Arie Koster kon het tij ook niet meer keren met een gelijkwaardige remise.
Na vier overwinningen op rij staat Zenderstad na dit verlies nu op een vierde plaats.


Alle uitslagen, de standen en de alle automatisch afspelende dampartijen vind je op Internet als je zoekt op “2e klasse D - Toernooibase - KNDB 2019/2020” of via onze website www.damclubzenderstad.nl

24-11-2019: Damtiental Zenderstad dendert door naar gedeelde koppositie

In de vorige thuiswedstrijd, tegen de dammers van CEMA/De Vaste Zet 2, behaalden de IJsselsteinse dammers met 17 - 3 de grootste overwinning uit de historie van Zenderstad. Tot………… afgelopen zaterdag. In de thuiswedstrijd tegen het combinatieteam van Dammend Tilburg 3 werden de Tilburgers met een 18  - 2 nederlaag naar huis gestuurd.
Het thuishonk, wijkservicecentrum de Oase aan de Benschopperweg 342, lijkt dit seizoen superkrachten los te maken bij de IJsselsteinse dammers. Dat is ook nodig want de volgende thuiswedstrijd, 7 december,  is tegen medekoploper Limburg CT !

In de wedstrijd tegen Dammend Tilburg 3 waren de dammers van Zenderstad duidelijk beter geconcentreerd dan hun tegenstanders. Dat bleek ook uit het tijdverloop van de vele partijen waarin de tegenstanders (te) vlot hun zetten deden.
Na een twee uur dammen was het 8-0: de tegenstander van Bert Habets (bord 1) kwam niet opdagen, Ben van der Linden (bord 6) had een damzetje in een al mooie omsingeling, Roald Scheper (bord 10) liet zijn tegenstander handig de fouten maken en Hans Verhoeven (bord 9) had een mooie flankaanval en profiteerde mooi van een opbouwfout van zijn jeugdige tegenstander.

Het duurde even maar de overwinningen gingen gewoon door, Ebbo de Jong (bord 7) drukte zijn tegenstander in de verdediging waar geen uitweg meer uit was en Rob de Meij (bord 5) toonde aan waarom het spelsysteem gesloten klassiek zo heet: zijn tegenstander liep helemaal vast en kreeg bij een wanhoops-uitbraakpoging een vernietigende meerslag om de oren.
Gelijkspelen waren er voor Patrick van der Tol (bord 4) en Arie Koster (bord 3). Arie liep een beetje achter de feiten aan, maar kon nog binnen de remisegrenzen blijven. Patrick had een mooie stand die naarmate het eindspel vorderde steeds verder verwaterde. Een verrassende meerslag bezorgde nog bijna de winst, helaas kwam Patrick daarvoor precies 1 tempozet te kort.

Als laatsten waren Gerard Bakker (bord 8) en Ed Kok (bord 2) nog bezig. Gerard liet een grote afruil toe waarna de partij op remise leek af te steven totdat zijn tegenstander via het kerkkhof-veld zichzelf in moeilijkheden bracht. In de tijdnood was er vervolgens geen ontsnappen meer aan. Ed Kok had al vroeg schijfwinst geforceerd maar had daarna last van een zwakke linker vleugel die hij niet optoimaal verdedigde. Zijn tegenstander vond het remise-gaatje echter niet en dacht door een extra offer nog door te kunnen breken. Het resterende overmachtseindspel was echter voldoende voor de winst.

Op nu naar de kraker tegen medekoploper Limburg CT !!
Alle uitslagen, de standen en de alle automatisch afspelende dampartijen vind je op Internet als je zoekt op “2e klasse D - Toernooibase - KNDB 2019/2020” of via onze website www.damclubzenderstad.nl

9-11-2019: Dammers Zenderstad winnen van jeugdig Brainsport Eindhoven 2

Teamcaptain Rob de Meij waarschuwde vooraf de jeugdige tegenstanders niet te onderschatten.  Geconcentreerd werd dan ook begonnen. Bert Habets en later ook Rob de de Meij kwamen beide al gauw twee schijven voor en wonnen later ook makkelijk.
Ook Piet Schep won zijn partij, hij had in klassiek alles onder controle en haalde dam. Vervolgens kwam de klad erin maar zijn tegenstander profiteerde er niet van. Een mooi overmachtseindspel bezorgde de derde IJsselsteinse overwinning.
Bij Gerard Bakker was het volkomen gelijkwaardig. Zijn tegenstander ruilde handig alles af wat er af te ruilen was met remise als resultaat. Met een 7-1 voorsprong leek de buit al binnen. Cees Westland en Theo van Londen verloren echter uit het niets, beide door onnodige blunders.
Ebbo de Jong had de tempi beter berekend en kon zijn tegenstander mooi helemaal vastzetten. Ook Jacco Scheper won. Een mooie forcing met plakker met doorbraak was precies voldoende voor de winst.
Ed Kok nam een grote ruil met veel terreinvoordeel en ging ten aanval over de dun bezette korte vleugel. Zijn jeugdige tegenstandster miste een 3 om 3 ruil om met voordeel onder de druk uit te komen en kwam daarna te laat om ook te kunnen doorbreken.
Arie Koster had ook een jeugdige tegenstandster die de strijd in een wederzijdse flankaanval niet uit de weg ging. In een dunne 4 om 4 miste Arie een kansrijke voorzetting en werd het remise.

Met deze 14-6 winst in Eindhoven staat Zenderstad nog ongeslagen bovenaan (samen met DES Lunteren 4 en Limburg CT). De volgende (thuis) wedstrijden tegen Dammend Tilburg en medekoploper Limburg CT zullen uit wijzen of Zenderstad een serieuze titelkandidaat is !

19-10-2019: Damtiental Zenderstad verplettert dammers Geleen

19 oktober was de damwedstrijd tussen de damtientallen van Zenderstad uit IJsselstein en CEMA/De Vaste Zet 2 uit Geleen. Op papier gelijkwaardige tegenstanders. Vorig jaar wonnen de Geleense dammers nog wat geflatteerd met 13-7, de verwachting was weer een spannende wedstrijd.
De wedstrijd begon drie kwartier later vanwege wegsafsluitingen (A2) en ongelukken op de alternatieve route (A27 en A58)  waardoor de Geleense dammers moeite hadden om de grote rivieren over te steken richting IJsselstein.

De Geleense dammers zaten nog maar net achter het bord en keken al snel tegen een achterstand aan. Patrick van der Tol (bord 6) strafte een blunder van zijn tegenstander direct af. Op bord 8 speelde jeugdspeler Roald Scheper een sterke partij, hij hield de belangrijkste velden onder controle en forceerde een doorbraak en winst, daarmee Zenderstad op een 4-0 voorsprong brengend.
Op de overige 8 borden tekende zich ook een steeds sterker wordend IJsselsteins overwicht zich af.
Jacco Scheper (bord 5) speelde een aanvallende partij en nadat handig beide vleugels onder volledige controle was gekomen werd de partij vakkundig afgemaakt.  Ben van der Linden  (bord 4) trof de sterkste tegenstander. Maar nadat deze zijn omsingeling niet kon afmaken pakte Ben alle centrumvelden en met later een klein zetje winnend voordeel. Zenderstad op 8-0 voorsprong en de koek was nog niet op.
Op bord 10 wist Seth Matahelumual een 3 om 3 doorbraak te neutraliseren en leek op weg naar een remise. Zijn tegenstander wilde de remise forceren maar kreeg nu zelf ook een 3 om 3,  met winst voor Seth, om de oren! Arie Koster op bord 2 behaalde het 11e punt, een gelijkwaardige remise tegen zijn op papier sterkere tegenstander (11-1).
Het ging maar door, want ook Bert Habets (bord 4) wist te winnen. Langzamerhand terreinvoordeel opbouwend door de passieve ruilen van zijn tegenstander wist Bert de uitgedunde stand knap in winst om te zetten. Op Bord 8 leek Gerard Bakker een mooie flankaanval te krijgen. Zijn tegenstander wist door allerlei plakker-dreigingen tegenspel te houden en de remise veilig te stellen (14-2). 
Theo van Londen speelde een marathon partij van 81 zetten. Na een mooie forcing met schijfwinst volgde een lang dammen-eindspel. Niet onder de indruk van de twee dammen van zijn tegenstander ging Theo gewoon drie dammen halen! Met ook nog drie extra schijven was de winst binnen.
Laatste partij was van Ebbo de Jong op bord 1. Gelijkwaardig tot het middenspel, daarna kreeg zijn  tegenstander toch greep op het spel. Met heel koelbloedig verdedigen haalde Ebbo toch de remise binnen en daarmee de verpletterende 17-3 overwinning van Zenderstad op de Geleense dammers.

De meeste partijen zijn hier  na te spelen partijen

05-10-2019: Damtiental Zenderstad goed van start in Zuid-Limburg

In de verre uitwedstrijd in Heerlen won de routine van het IJsselsteinse damtiental het van de jeugdige overmoed van de tegenstander DIOS/Eureka 2. Belangrijk waren de gedegen overwinningen van Bert Habets en Gerard Bakker tegen de sterke jeugdspelers Marijn Jans en Melvin Koullen. In beide partijen werden de agressieve aanvallen goed opgevangen. Bert profiteerde van een te overmoedige aanval en Gerard profiteerde optimaal van een zwakke plek in de verdediging van zijn jeugdige tegenstander.
Ebbo de Jong maakte zijn debuut in het damtiental van Zenderstad en speelde degelijk, kwam een schijf voor, maar kon niet voorkomen dat zijn  tegenstander zich uiteindelijk door het dunne centrum heen worstelde naar een remise eindspel. Remises waren er ook voor Jacco Scheper, Rob de Meij (ook tegen een sterke jeugdspeler) en Ben van der Linden. Ben wist met een handig offertje en achterloop de remise veilig te stellen. Rob moest in een 4 om 4 nog secuur spelen, maar kwam niet in gevaar.
Bij Jacco kwam zijn spel niet uit de verf. De flankaanval kwam te laat om nog winstkansen te krijgen.

Op de onderste borden ging het even mis voor Zenderstad. Theo van Londen kreeg geen greep op het spel van zijn tegenstander en kwam in een wat nadelig gesloten klassieke stand terecht. Theo speelde een voor de hand liggende zet om zich te bevrijden maar kreeg gelijk een fatale damzet tegen en verloor. Ook Hans Verhoeven verloor. Hans wilde een 3 om 2 naar dam nemen maar zag een slagwending over het hoofd en kon gelijk opgeven.

Zenderstad had echter nog meer troeven, Ed Kok had al als eerste gewonnen. Zijn tegenstander dacht in een lastige stand een sterke zet te spelen maar zag het zetje niet waardoor deze zet verhinderd was en kon meteen opgeven.
Patrick van der Tol speelde een sterke partij wist een sterke flankaanval op te bouwen. Bekwaam werd de sterke stand in winst opgezet.

Een mooie start voor het IJsselsteinse damtiental dat zo met 12-8 de lastige uitwedstrijd tegen DIOS/Eureka 2 won.
De volgende wedstrijd is op 19 oktober tegen weer een Limburgs tiental, tegen CEMA DE Vaste Zet 2 uit Geleen. Zenderstand speelt dan wel thuis.

Drie op een rij !!

Voor de derde keer op rij greep Zenderstad de overwinningm dit gebeurde in een spannende middag zaterdag in IJsselstein.

Zenderstad ontving de gasten uit het verre Limburg (Maastricht) die op papier en in de praktijk gelijkwaardig zijn.

Het begon voorspoedig Voor Zenderstad doordat Henny Pikker al vroeg in de partij een combinatie uithaalde.

Heny haalde uit middels 37-31 en na het slaan 42-37, dit leverde uiteindelijk 2 schijven op.

 

Al even verrassend maar verdiend was de overwinning die Rene Nurmohamed behaalde.

Dit sterkte het geloof in een goed eind resultaat.

Zenderstad liet Limburg niet dichter bijkomen dan 2 punten tussen beide.

Van 4 – 0 werd het door het open laten staan van een dam door Arie Koster 4 – 2

Een zeer goede remise van Kumar Bihari tegen de topper van Limburg en een verdiende overwinning van Patrick v.d.Tol  werd de marche weer 4.

Ook jeugd speler Roald Scheper hield het hoofd koel en kon een moeizame maar verdiende remise binnen slepen.

Weer kwam Limburg terug door een nederlaag van Gerard Bakker die niet opgewassen bleek tegen de import Utrechter Dre Verheggen.

Lange tijd zag het er naar uit dat Hans Verhoeven het niet zou bolwerken maar met kunst en vliegwerk maar ook een portie kennis haalde hij een zeer benauwde remise binnen.

Voor de 2e keer haalde Rob de Meij (op papier) de overwinning voor Zenderstad binnen door in een dunne stand naar een 4 om 2 eindspel toe te werken.

Het laatste punt  werd op bord 1 behaald door Jacco Scheper die het net niet voor elkaar kreeg om de dammiddag winnend af te sluiten.

Na 3 wedstrijden boven maar de toppers van de 2e klasse D staan ons al op te wachten.

Zodat we dan echt weten hoe het ervoor zal gaan staan. (Het spelletje heet trouwens 4 op een rij (hint))

Zenderstad behaald verdiende 14 – 6 overwinning in het zuiden van Limburg.

De verre reis naar Limburg heeft een ruime overwinning opgeleverd die pas ver in het 5e uur beslist werd. Een verdiende overwinning maar de uitslag is eigenlijk te groot door de sterke tegenstand die is geboden.

Het begon goed voor Zenderstad doordat Henny Pikker een winnende combinatie uithaalde.

Deze werd te niet gedaan door de nederlaag van Rene Nurmohamed die er een leuke partij van had gemaakt maar een combinatie over het hoofd zag.

Bert Habets en Kumar Bihari strafte beide een foutje van hun tegenstanders genadeloos af.

Theo v. Londen werd zwaar onderdruk gezet wat resulteerde in schijf verlies ondanks dit kon Theo het net voorkomen dat hij in een verliezend dammen eindspel terecht zou komen.

 uitslagen 

18-2-2017, Zenderstad- harderwijk 2 8-12

Gerard Bakker heeft het laatste woord.

Zenderstad heeft alles uit de kast gehaald om tegen het sterkere Harderwijk een goed resultaat neer te zetten.

Al begon het niet goed door dat het spelletje van Theo v. Londen niet opgewassen bleek tegen een veel sterkere tegenstander.

Een kleine tegenvaller was ook de remise van Rob de Meij die met een schijf meer niet de winst variant kon vinden.

Gelukkig voor hem kon bij analyse de winst niet aangetoond worden.

Een sterke partij werd van Roald Scheper met een blauwe notering beloond.

Gedegen en zonder dat de sterkere Harderwijker overwicht kreeg werd een keurige remise binnen gehaald.

Ook  de tegenstander van Arie Koster moest ervaren dat  je Arie niet zomaar opzij zet al heb je  een 1100 punten rating dus een keurige remise .

Wat kan je zeggen van de partij die Rene Nurmohamed op het bord bracht.

Een open partij  waarbij door beide spelers geniepige combinatie in het spel werden gebracht.

Beide konden deze omzeilen en besloot Rene dit seizoen met een remise.

Een mooie partij werd op het bord neergezet door Ben v.d. Linden en het leek dat hij het onderspit ging delven. Maar secuur manoeuvrerend kon Ben in de overgang naar het eindspel de remise veilig stellen.

Teleurstellend en dat meer voor hem dan voor Zenderstad was de nederlaag van Patrick v.d. Tol. Bij een overwinning had hij een gedeelde derde plek op de topscoorders lijst gehaald.

De tegenstander was op papier te verslaan maar de spanning liep op en met een foute voortzetting ging het berg afwaarts.

Teleurstellend maar dat geldt al voor de hele competitie was de nederlaag van Piet Schep. Waar het in de onderlinge competitie wel lukt geeft hij in de kndb wedstrijden niet thuis en komt in het eindspel te nadelig te staan.

Een gelukkig man was Hans Verhoeven die in het middenspel zelfs niets meer voor zijn stand gaf maar stug door ging. En toen zijn tegenstander de winnende zet niet zag pakte Hans alsnog een zeer benauwde remise.

Tot nu toe nog geen enkele wedstrijd in het voordeel van Zenderstad maar Gerard Bakker pakte zijn laatste uiterst dunne voordeel op om in het eindspel de winst binnen te slepen.

Gerard begon de competitie met een zege en besloot deze met een zege.

Het seizoen is weer ten einde, hieronder nog een listje met de eindstand en de individuele topscores.

 

Pl Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10       We   Pu   Bs
1   CTD Arnhem 2     11 11 10 14 12 12 13 16 15       9   17   48
2   WSDV 3   9   12 12 11 15 7 13 11 15       9   14   30
3   BDV Bennekom   9 8   12 11 10 10 14 15 15       9   12   28
4   DES Lunteren 3   10 8 8   10 15 10 15 11 14       9   11   22
5   Harderwijk 2   6 9 9 10   14 12 15 11 14       9   11   20
6   Gooi & Eemland 2   8 5 10 5 6   14 16 10 12       9   8   -8
7   Zenderstad   8 13 10 10 8 6   10 7 14       9   7   -8
8   Gooi & Eemland 3   7 7 6 5 5 4 10   11 15       9   5   -40
9   Lent DV VBI CT   4 9 5 9 9 10 13 9   7       9   3   -30
10   WSDV 4   5 5 5 6 6 8 6 5 13         9   2   -6

 

  Individuele (top)scores          
Pl Naam Team We Pu Rating Trating Bgem  
1   Patrick van der Tol    Zenderstad    8    12    924    826.0    8.00   D
2   Hans Verhoeven    Zenderstad    8    10    860    905.6    5.62   D
3   Gerard Bakker    Zenderstad    9    10    994    895.4    3.78   D
4   Theo van Londen    Zenderstad    8    9    899    748.0    6.12   D
5   Rob de Meij    Zenderstad    9    8    947    942.2    4.22   D
6   Kumar Bihari    Zenderstad    7    7    963    976.7    3.57   D
7   Ben van der Linden    Zenderstad    8    6    965    927.1    5.88   D
8   Arie Koster    Zenderstad    7    5    1011    944.4    3.71   D
9   René Nurmohamed    Zenderstad    8    5    650    835.2    7.75   D
10   Roald Scheper    Zenderstad    4    4    666    943.5    9.25   D
11   Jacco Scheper    Zenderstad    4    4    971    924.5    6.50   D
12   Piet Schep    Zenderstad    7    3    1002    969.4    3.57   D
13   Bram Bekkers    Zenderstad    1    2    542    --    10.00   D
14   Cees Westland    Zenderstad    2    1    1077    869.5    3.50   D

Tot op het laatst spannend!!

Zenderstad en de tegenstander uit Lunteren maakten er een spannende zaterdag van.
Al jaren komen we dit team tegen (wat begon als een jeugdteam en aangevuld met een aantal senioren) zo worden ze steeds een stukje sterker in wat nu resulteert in een wedstrijd waar de uitslag in het ongewis blijft.
Zenderstad kwam al gauw op achterstand doordat een mispeer van Kumar Bihari niet meer recht te zetten was.

Zaterdag eindelijk weer een blije Rene Nurmohamed die via een combinatie naar dam en een goed eindspel zijn eerste winstpunten van dit seizoen binnen haalde.
De onderlinge wedstrijd tussen 2 jeugdspelers kon Roald Scheper niet in zijn voordeel beslechten en moest met remise genoegen nemen.
Gerard Bakker kreeg wel overwicht maar niet genoeg voordeel zo ook Cees Westland tegen Melanie Voskuil waarbij achteraf Cees de winst heeft verzuimd.
Theo v. Londen kreeg een doorbraak voor zijn kiezen maar toen de dam geneutraliseerd werd kwam Theo steeds beter te staan en trok de partij verdient naar zich toe.
Ben v.d. Linden kon ook niet voorkomen dat zijn partij op remise uitliep.

Een 8 -6 voorsprong met 1 onduidelijk partij met licht voordeel, 1 partij die onde rdruk stond en 1 partij die verloren stond ging Zenderstad het eindspel in.
Zo kon Rob de Meij zijn onduidelijke partij niet in winst omzetten en kwam Hans Verhoeven onder de druk van zijn tegenstander uit met een remise als eind resultaat.
Alles hing dus van de partij af die optisch verloren stond van Piet Schep .
Toen de tegenstander van Piet een dam haalde en op schijven jacht ging leek het pleit beslecht.
Maar juist in deze stand overzag Piet de remise  en nam de verkeerde voortzetting die tot verlies leidde.
Een fijne en spannende dam middag was ten einde met een 10 – 10 eindstand als resultaat.

Zenderstad was weer dicht bij een verrassing.

Ondanks dat Zenderstad met 2 jeugdige invallers aantrad treden tegen de koploper  en verwachte titelkandidaat  kwam de winst van CTD Arnhem enigszins gelukkig tot stand.

Een nederlaag van Rene Nurmohamed werd keurig teniet gedaan door jeugdspeler Bram Bekkers die in het middenspel schijfwinst behaalde maar daarna keurig de winst binnen haalde.

Rob de Meij trapte in de val van zijn tegenstander die een damzet toeliet in een PartieBonnard waarbij  Rob berekende dat een ieder een dam op het bord  kreeg die door beide met gelijkspel weer zouden verdwijnen. Toen de kruitdamp was opgetrokken zat er geen winstplan voor beide meer in en werd remise overeen gekomen.

Ook Patrick v.d.Tol kwam in een goede partij remise overeen.

Zenderstad kwam op achterstand door een nederlaag van Gerard Bakker tegen CTD Arnhem sterkste speler die net iets sterker was in het positie spel.

Een bittere pil kreeg Zenderstad te verwerken door de onverwachte nederlaag van Arie Koster.

Nog niet getreurd met 4 partijen aan de gang waarvan er 1 met schijfwinst , 1 met goede winst kansen en 2 met een gelijkwaardige stand op het bord.

Als tegenvallend resultaat voor het team omdat hij een schijf voorstond maar als individu een goede prestatie was de remise van pupil Roald Scheper die in de overgang van middenspel naar eindspel  in een giftige combinatie liep waarna remise een feit werd.

Een gelijkwaardige remise werd keurig behaald door Ben v.d.Linden .

Een onverwachte 3 om 3 ruil van zijn tegenstander in het late middenspel met een veel  slechtere positie werd Theo v. Londen in het eindspel fataal.

Het toetje kwam weer van Kumar Bihari die met zijn spelletje zijn tegenstander een goed gevoel geeft maar plotseling via een combinatie helemaal op het verkeerde been kan zetten.

Dit keer lukte hem dit op bord 1 en leverde het eindspel zijn winst op.

Een 12-8 nederlaag die ook een 10-10 had kunnen zijn.

Hierop had de wedstrijdleider in zijn opening speech ook de verwachting uitgesproken met voor een ieder een fijne en spannende wedstrijd.

Zenderstad haalt een regelmatige zege

Zenderstad behaalde ook in zijn 2e wedstrijd een ruime 13 – 7 zege tegen WDSV 3 die gemakkelijker was dan van tevoren ingeschat.
Het begon bij Theo v. Londen die de jeugdige speelster wel heel laat op de knieën kreeg. Wel een schijf voor kwam maar niet kon voorkomen dat zij ook naar een dam kon door breken en met het eindspel kon Theo zijn ervaring laten spreken.
De voorsprong werd te niet gedaan door dat Ben v.d.Linden in het middenspel een schijf verloor en daarna vakkundig geen kans meer kreeg.
Hans Verhoeven brak halverwege door naar dam en liet zijn tegenstander niet meer ontsnappen.
Weer werd het gelijk omdat Piet Schep geen iniatief kreeg en langzaam maar tref zeker zijn tegenstander zag opstomen.
Patrick v.d. Tol kreeg wel het iniatief van zijn jeugdige tegenstander maar liet deze keer wel veel keuze mogelijkheden aan zijn tegenstander over om met kleine foutieve opbouw zetten steeds verder in de problemen te komen.
Daarna sloeg Patrick onverbiddelijk toe.
Een zeer degelijke partij van Gerard Bakker zoals wij hem kennen.
Met kleine zetjes zijn positie verbeteren en dan in het eindspel de winst naar hem toe trekken.
Een kleine verrassing was de winst van Jacco Scheper tegen een veel hogere rating hebbende Wim v. Mourik.
Jacco heeft een spelletje over zich die geen kamikaze zijn maar zo degelijk en moeilijk opzij te zetten. Alles tegen spelen maar niet zijn hand overspelen sloeg Jacco toe.
Arie Koster is ook zo,n speler die degelijk is in zijn opbouw en de remise grens niet overschrijdt voor het onbekende maar heeft het vermogen om in de overgang van midden naar eindspel het voordeel naar zich toe te trekken.
Een heel andere speler is Kumar Bihari die moedwillig de problemen opzoekt en daarna via een combinatie hier nog uitkomt. Alleen het nadeel van zijn spel is dat zijn tegenstander hem moet tegemoet komen. Zaterdag trof hij een tegenstander die alles kon omzeilen met verlies tot gevolg.
Als laatste was Rob de Meij op bord 1 nog bezig en deze bood bij de tussen stand van 10 – 4 (in een stand die achter af te winnen viel ) remise aan die niet werd geaccepteerd. Hierna heeft Rob te duidelijk op de remise gespeeld en liet zijn tegenstander goed wegkomen met de punten deling.

Normale overwinning met leuke partijen!

Zenderstad moest zaterdag 15 oktober naar WSDV 4 in Wageningen om daar hun 1e wedstrijd van het seizoen te spelen.
Bij voorbaat wisten we dat Wageningen 4 een team is waar veel jeugd ingezet kan worden, maar hoeveel, dat werd pas duidelijk toen er achter de borden plaats genomen moest worden.
Toen bleek dat het team uit 4 volwassenen met 6 jeugd spelers bestond.
Sommige jeugdspelers(sters) moeten nog veel leren maar anderen kunnen het de volwassenen al heel moeilijk maken.
Zo troffen Gerard Bakker en Theo v. Londen jeugdspelers tegen over zich die nog combinatief makelijk opzij gezet konden worden.
De verrassing van deze middag kwam van Rene Nurmohamed die een overwinning boekte op 1 van de senioren, hierdoor wordt Rene in het blauw vermeld bij de uitslagen.
Dat de jeugdspeler Roald Scheper mee kan doen bleek uit de + remise tegen een andere jeugd speler.
Kumar Bihari behaalde een fraaie overwinning op zijn hoger ingeschatte tegenstander.
Deze werd te niet gedaan door de nederlaag van Arie Koster tegen een minder ingeschatte tegenstander.
Ben v.d. Linden had een leuke partij maar kon zijn voordeel niet in winst omzetten.
Toen waren er nog 3 partijen aan de gang tussen de jeugd van Wageningen en senioren van Zenderstad.
Hierbij kon Hans Verhoeven pas in het eindspel toeslaan.
Rob de Meij (tegen Marie Gabbert 12 jaar en 4e op het NK aspiranten) heeft behalve in de opening geen vat gekregen op zijn jonge tegenstandsters.
Marie nam na de opening het iniatief en Rob heeft de hele partij achter de feiten aan gelopen. Rob kon nog wel de remise forceren maar dat was dan ook alles.
Patrick v.d Tol moest tegen het vele jongere zusje van Marie en wel Luise Gabbert.
Luise heeft ook mee gedaan aan het NK aspiranten waar ze 9e werd.
Ook Patrick moest onder vinden dat dit talent niet zomaar van het bord gezet kan worden en moest alle zeilen bijzetten om remise te forceren.
Het mooiste van de laatste 3 jeugd spelers is dat ondanks de vele mensen om hun bord gewoon hun tijd blijven nemen om hun zetten te controleren en er geen verslapping van concentratie te bespeuren viel.
Hans kon pas na 4,5 uur de overwinning binnen halen.
Rob kon de remise bij schrijven na 4,75 uur en Patrick bijna tegen de 5 uur speeltijd.

detail uitslagen

Een damwedstrijd zoals die behoort te zijn!!

Afgelopen zaterdag was het een strijd achter de borden tussen Zenderstad en SamenSterk 2 uit Hazerswoude.
Alles wat een team wedstrijd tot een echte wedstrijd maakt had deze in zich.

Van vlot achter komen en gelijk komen weer achter komen en weer gelijk en voorkomen en de winst over de streep trekken van 11 – 9 in de laatste partij.
Een vlotte nederlaag leed de zieke Ruud de Graaff die het wel probeerde maar die de concentratie zag vervliegen toen hij eenmaal bezig was.
Theo v. Londen bracht het evenwicht weer in de partij door zeer gedecideerd af te rekenen met zijn tegenstander.
Rene Nurmohamed is bezig aan een goede reeks partijen zo ook nu kon hij met gewaagd spel een punt binnen halen.
Een verlies partij van de jeugdige Bram Bekkers in een flankspel partij zullen we analiseren. Bram ging lang gelijk op maar heeft nagelaten door de nu nog ontbrekende kennis over deze stand om een poging tot forcing te nemen en later in de partij zijn meerdere moest erkennen.
Kumar Bihari kon geen winst forceren en moest genoegen nemen met een remise.
Weer kwam Zenderstad gelijk door een overwinning van Cees Westland die in zijn typisch spelletje zijn tegenstander in de waan laat en dan toeslaat.
Arie Koster kreeg geen kans om de winst binnen te halen en kwam remise overeen.
Patrick v.d. Tol bracht voor de 1e keer Zenderstad op voorsprong en het zag ernaar uit met nog 2 partijen aan de gang dat dit voldoende moest zijn om als team te winnen.
Zo laveerde Rob de Meij van een Roozenburg naar een ideale hekstelling en leek het een kwestie van tijd dat de winst binnen is.
Een fout aan zijn kant gaf de tegenstander de kans om de hekstelling te verbreken.
Rob ging voor een doorbraak met een schijf verlies maar heeft de winst toen ook nog een keer laten liggen met remise als resultaat.
Alles hing nu af aan bord 1 van Gerard Bakker die in de bond in deze competitie al menig keertje in het eindspel de remise zag verdampen.
Deze keer kon hij verdiend de remise binnen halen en viel het dubbeltje de goede kant op.
Een team wedstrijd tot de laatste zet is een wedstrijd die voldoening geeft.

detail uitslagen en stand

Puike wedstrijd van Zenderstad.

Zenderstad trad afgelopen zaterdag 30 Januari aan tegen SNA 4, een team wat geformeerd is uit Afrikanen en aangevuld met jeugd .
Sommige van onze Afrikaanse tegenstanders kunnen zich makkelijk meten met de top van Nederland.
Ondanks de uitslag werd het geen walk-over voor SNA.
Hans Verhoeven won vlot van een jeugdspeler maar dit werd teniet gedaan omdat onze welp Roald Scheper tegen Lazare Desire Ndjib moest uitkomen.
Weer kwam Zenderstad op voorsprong door onze Rene Nurmohamed .
Zo als van ouds ging Antonio Ramirez er tegenaan tegen Macadou Ndiaye op papier hun sterkste man maar deze liet zich door het aanvallende spel van Antonio niet van de wijs brengen en won dan ook gedecideerd.
Vermakelijk was dat Macadou Ndiaye in de analyse ruimte de sterke zetten van Antonio aangaf en wat hij daar tegen over moest zetten om tegenspel te verkrijgen.
Voor de laatste keer kwam Zenderstad op voorsprong door een overwinning van Rob de Meij.
Theo van Londen moest ervaren dat zijn spelletje wel op Utrechtse niveau gespeeld kan worden maar dat Bruna Fopa met een meer rating van 450 punten zich daar makkelijk omheen kan gaan.
Nu duurde het wel tot het 4e uur voor er weer een beslissing ging vallen.
Op verzoek van Jacco Scheper die graag tegen een topper wilde speler kreeg hij op bord 1 een gewilde topper en wel Leopold Kouogueu Kouomou.
Ondanks dat Jacco nog geen jaar damt (zal wel afkijken bij zijn zoon Roald) hield hij het lang gelijk maar werd in de overgang naar het eindspel nauwkeurig opzij gezet.
Ruud de Graaf gaf geen millimeter prijs tegen Fidele Nimbi en er leek zowaar een verrassing aan te komen.
Pas in het dammen eindspel waarbij Fidele Nimbi 2 dammen bezat tegen Ruud 1 kon
Fidele Nimbi naar een gewonnen stand afwikkelen.
Een bijna geweldige prestatie kwam op naam van Arie Koster tegen Losseni Savané.
Secuur spelend kreeg Arie zijn tegenstander aan het wankelen en deze moest doorbreken maar kon op dat moment geen dam halen waardoor hij weer verplicht werd om nog eens 2 schijven te offeren.
In deze fase zal na analyse moeten blijken of Arie beter niet naar een dammen overmacht had kunnen toewerken.
Ook een goede partij kwam op het bord van Gerard Bakker tegen Leopold Sekongo.
Gerard kon heel lang mee komen maar kreeg gaande weg steeds meer druk om zijn stand gezond te houden.
Dat Gerard pas de hand moest schudden in het 5 e uur is al een hele prestatie maar ook het tegenspel gaf veel voldoening.
Al met al een leuk en leerzaam middagje . detail uitslagen

Zaterdag 16-01-2016, Zenderstad-Zaanstreek/Purmerend 5-15.

 

Zenderstad komt de 1e klap niet te boven.

Al het goede voornemen om een spannende wedstrijd tegen Zaanstreek als team neer te zetten kreeg na 3 minuten een knauw toen Hans Verhoeven zijn tegenstander al moest feliciteren.
Hierna kregen de spelers van Zenderstad geen grip meer en moesten achtereen volgens Jacco Scheper ( zijn 1e verlies), Roald Scheper (verschil was te groot dus een leer moment), Antonio Ramirez en Kumar Bihari de eer aan hun tegenstander laten.
Inmiddels kon in het laatste deel van de wedstrijd en bij een tien nul achterstand Arie Koster het 1e puntje voor Zenderstad noteren.
Het verlies van Ruud de Graaff in een dammen eindspel moeten we nog maar eens goed gaan bekijken en analyseren, op het 1e gezicht staat Ruud verloren maar het heeft nog vele kansen bij een heel klein foutje om remise te forceren.
Theo v. Londen kon zijn partij omzetten in een verdiende overwinning maar deze werd gevolgd door een nederlaag van Patrick v.d.Tol die de weg kwijt raakte in het late middenspel.
De verrassing was enigszins aan het 1e bord door Gerard Bakker die na zijn slechte resultaten in voorgaande wedstrijden een puike wedstrijd kon neer zetten die uit monde in een gewonnen overmacht eindspel.

12-12-2015, Gooi & Eemland 2 geeft Zenderstad les in Efficiëntie.

Wedstrijden tussen bekende tegenstanders brengen altijd een bepaalde spanning mee die vaak worden beslist door motivatie en concentratie maar vooral geen onderschatting.
Van onderschatting was geen sprake tussen welp Roland Scheper en Dick Roelofs.
Dick bouwde gedegen op en liet de keuze aan Roland die met zijn 17e zet tegen een leerzaam moment opliep. Een valkuil genaamd de Bomzet was voor Roland tevens het einde van de partij.
De partij van Rene Nurmohamed tegen Ton v.d. Ploeg werd een flankspel partij waar Ton zich heerlijk in voelt. Elke zet moet je goed nagaan anders volgt er de combinatie.
Even was Rene te vlug en werd er door Ton naar dam gecombineerd en het over en uit was voor Rene.
Dat Antonio Ramirez het wedstrijd gevoel mist werd duidelijk in zijn partij tegen Michiel Luiten. Normaal een partij uit gelijkwaardige opponenten maar zaterdag liet Michiel geen spaan heel. Nadat Michiel al vroeg een soort kaatsing zetje met een schijfwinst afsloot, kon Antonio alleen de op de tocht staande schijf proberen te verdedigen.
Geen rust gegund wordend peuzelde Michiel vakkundig ook deze schijf op en daarmee was de strijd gestreden.
De tussenstand met 6 – 0 achter beloofde verder niet veel goeds voor Zenderstad.
Zo kon ook Cees Westland met zijn typische randspel tegen Kennedy Krisnadath geen druk uitoefen om Kennedy tot onbezonnen acties te verleiden en werd de vrede gesloten.
Wel werd het in het eindspel tussen Kumar Bihari en Wim Bor nog spannend.
Allebei dam en Kumar Bihari een schijfje meer. Toen Wim met zijn dam de lange lijn beheerste zag Kumar zich genoodzaakt tot een punten deling.
Even kwam er nog een sprankje hoop voor Zenderstad toen Jacco Scheper Serf Klinkenberg die een hekstelling wilde innemen verraste met een ruil wat schijfwinst ging opleveren. De compensatie die Serf met de hekstelling wel kreeg was te weinig om het onheil te keren.
Een leuke partij werd het tussen Rob de Meij en Alexander Mheen.
Al heel vroeg liet Alexander zien wat hij van plan was met een voorpost op veld 27 waar op Rob antwoorde met een voorpost op 28 vol combinaties. Even ging de hand van Alexander naar de verkeerde schijf maar kon deze nog net terugtrekken.
Alexander besloot wijselijk zijn voorpost en die van Rob op te ruimen waardoor er weer een fase van opbouw moest plaats vinden.
Echt spannend werd het in het eindspel van 5 tegen 5 maar Alexander kon het gaatje van remise vinden.
Arie Koster tegen Wim Muijs mocht er ook wezen waarbij Arie zich fier overeind hield en de meer rating van Wim geen doorslag opleverde.
Gelijkwaardig maar ook een partij die er mocht wezen tussen gelijkwaardige dammers Patrick v.d.Tol en Gerard Benning kreeg een extra in het eindspel maar de punten werden toch gedeeld.
Als laatste waren nog Gerard Bakker en Peter Frans Koops.
Gerard zette de partij ambitieus op waar Peter Frans rustig in mee ging.
Nadat Peter Frans een op het oog tijdelijke schijf winst diep bij Gerard deponeerde werd het Gerard duidelijk dat Peter Frans deze van tijdelijke tot permanent kon promoveren.
Deze schijfwinst hielp enorm om in het eindspel Gerard het nakijken te geven.
Zenderstad moest gezien de stand in de laatste 4 wedstrijden wel volop voor de winst gaan spelen maar dit werd vakkundig door Gooi & Eemland 2 te niet gedaan met gevolg een verdiende overwinning.

Het wordt steeds moeilijker !! voor Zenderstad.

Wie de jeugd heeft , heeft de toekomst en dat is nu net wat voor het team van Lunteren 3 opgaat.
Al jaren komt Zenderstad dit team tegen maar waar het team uit Lunteren in het begin nog bestond uit senioren en enkele jeugd, is nu het tegenover gestelde.
Een 2 tal senioren met 8 jeugdige spelers.
Onverschrokken zetten deze jeugdige spelers hun partijen op, waarbij het opvalt dat dit voor de al wat langer meegaande jeugdspelers gespeend gaat met vereiste kennis van opbouw en combinaties.
Zo ook moest Zenderstad dit ondervinden.
Rene Nurmohamed werd keurig in een rap tempo op een nul getrakteerd.
Dit werd voor Zenderstad gelukkig vlug recht gezet door Patrick v.d.Tol.
Pupil Roald Scheper is door de grens van remise tegen senioren heen en de invallende senior uit Lunteren heeft dit ondervonden.
Antonio kon de jeugd nog combinatief de baas waardoor Theo v. Londen gezien de stand naar remise kon afwikkelen.
Kumar Bihari nam in het middenspel een doorbraak maar wachte te lang om dam te halen waardoor de doorbraak nog geneutraliseerd kon worden en het bijna nog mis ging in een drie tegen drie stand maar remise was het eind resultaat.
Hans Verhoeven had een partij met volop combinaties en op een gegeven moment groeide dit zijn jeugdige tegenstander boven het hoofd.
Hans kreeg een stand op het bord wat altijd schijfwinst ging opleveren maar was toch enigszins verbaast dat de hand werd uitgereikt.
Rob de Meij zocht tegen zijn jeugdige tegenstander de rand op om zand in de ogen te strooien maar of en ondanks de combinaties bleef zijn tegenstander fier overeind en drukte Rob steeds verder naar achter.
Rob vond nog een aller laatste gaatje om remise er remise van te maken.
Arie Koster trof aan bord 2 ook zo’n jeugdige tegenstander maar moest ook ervaren dat deze in een dunne stand keurig naar remise kan afwikkelen.
Als laatste was Cees Westland nog aan de gang en kreeg in het dammen eindspel met wederzijds een dam wel voordeel maar kon zijn schijven net niet verdedigen om naar een overmachtseindspel af te wikkelen.
Wel een verdiende 13- 7 overwinning maar dit ging met meer moeite gepaard dan dat de uitslag doet geloven.

De onderste helft haalt de punten binnen.

De onderste borden van DC Zenderstad waren zaterdag goed op dreef en haalden met zijn vijven al 9 punten binnen en dat steekt toch wel af bij de bovenste 5 die maar voor 3 punten hebben hebben gescoord.
Waar gaat het mis bij Rene Nurmohamed ? Een overweldigende aanval op de lange vleugel kan hij bekronen door eerst even zijn verdediging op orde te brengen maar dit nalatend kreeg hij een 2 om 2 doorbraak naar dam tegen op de lange lijn waar bij zijn overmacht helemaal nutteloos werd.
Patrick v.d.Tol kreeg al gauw grip op zijn tegenstander en met 2 schijven voor was het binnen halen van de punten een kwestie van tijd.
Theo v. Londen liet ook zien dat zijn jeugdige tegenstander wedstrijd ervaring mist om het hem erg lastig te maken.
Hans Verhoeven hoefde niet alles uit de kast te halen en in de partij werd het evenwicht niet verbroken door beide wat uit monde in de remise.
Rob de Meij speelde een puike partij en kon doorbreken naar dam.
Maar had zich helemaal vergist zodat ook zijn tegenstander doorbrak en het een spannende eind fase inging.
Hierbij blunderde zijn tegenstander waarna de partij in Rob ’s voordeel beëindigde.
Gerard Bakker steekt niet in zijn aller beste vorm wat in zijn partij in het late middenspel tot nadelig spel leidt.
Ook nu werd hij daardoor weg gedrukt en moest de punten aan zijn tegenstander laten.
Dat niet alle jeugd de kaas van het brood laten eten liet welp Roald Scheper zien In de wedstrijd tegen Diemen moest welp Roald Scheper nog berusten in een remise maar zaterdag was het zijn dik verdiende 1e winst in de landelijke competitie.
Kumar Bihari bracht even later voor Zenderstad de winst over de streep.
In het eindspel liet Antonio Ramirez de remise achter wegen en moest met een nul genoegen nemen.
Ook een jeugdspeler maar dan die van Haarlem behaalde een blauwe vermelding door niet minder dan Ruud de Graaf keurig maar vooral op positie spel deze op remise te houden.
Een 12 – 8 overwinning gaf een goed beeld van de strijd die achter de borden heeft plaats gevonden.

Reserves geven gezicht aan Zenderstad.

De verrassing van de dag bij Diemen – Zenderstad waren de reserves van Zenderstad.
Na een vlotte nul van Hans Verhoeven kwam de grootste verrassing van reserve welp Roald Scheper.
Ter voorbereiding van het WK sneldammen welpen moet hij een paar harde wedstrijden spelen tegen volwassen waar het echt omgaat.
Dit ging hem zaterdag fantastisch af door met goed positie spel en het klaar zetten van combinaties de aanval te kiezen. Dit resulteerde in een verdiende remise en het zal niet lang meer duren voordat hij dit soort wedstrijden ook gaat winnen.

Ik wil niet zeggen dat veel dammers van Zenderstad weg werden gespeeld maar de meeste kwamen niet in hun spel en dat was de verdienste van de Diemenaren.
Zo werden Patrick v.d.Tol en Antonio Ramirez snel gevoerd en daar tussen in behaalde Ruud de Graaff nog een zeer benauwde remise.


Het is altijd zeer vermakelijk te kijken naar een partij van Rene Nurmohamed tegen een kwalitatief veel beter tegenstander. In dit soort partijen gaat Rene gewoon mee en krijgt een soort lift om het zijn tegenstander aan het denken te krijgen.
Jammer voor Rene is dat de partijen te lang gaan duren en daardoor wat vermoeider het eindspel ingaat waar hij dan vaak zijn meerdere moet erkennen.


Rob de Meij kwam goed uit de opening maar werd daarna verrast door een standaard weerlegging met een aanval achterom die schijf verlies bracht.
Hierna kwam het ratingsverschil naar voren, Rob werd langzaam maar zeker weg gezet en toen zijn laatste combinatie doorzien was kon hij de handschoen in de ring gooien.
Zo ook Gerard Bakker die heel lang mee ging maar ook steeds meer de druk opgevoerd zag worden.
De 2e verrassing was het goede spel van de vader van Roald namelijk debutant Jacco Scheper.
Jacco damt pas dit seizoen en mist nog de routine van de kennis hoe een partij opzet gaat lopen maar heeft het vermogen om combinaties van zijn tegenstander te herkennen en daar tijdig maatregelen kan treffen. En waar vele dammers van Zenderstad in het stof hebben gebeten behaalde hij een voortreffelijke remise.

Als laatste zoals bijna gewoonlijk zat Arie Koster nog achter de borden die toch nog een prachtig einde van zijn partij mocht beleven.
In een 8 om 8 positie ging Arie tussen 2 schijven staan waarna er geen goede zet meer mogelijk was om Arie op slag te laten staan. Speel dit maar eens een keer na.

uitslagen>>>

Een verdiende nederlaag en hoop voor de toekomst.

Zenderstad wint tegen IJmuiden 2 met 14 – 6 maar?

Een gewaarschuwd man telt voor 2,  teamcaptain Rob de Meij bracht dat nog naar voren om onderschatting te voorkomen, IJmuiden, dat maar 7 dammers op de been kon brengen.

Deze 7 dammers hebben het Zenderstad nog behoorlijk moeilijk gemaakt.

Pas in het vierde uur kon Ruud de Graaff in het eindspel een fout van zijn tegenstander afstraffen.

Ook Hans Verhoeven kon een foutje afstraffen en haalde daardoor  nog een punt na het grootste gedeelte van de wedstrijd met een schijfachterstand  had moeten spelen na dat hij in een zetje was gelopen.

Ook Patrick v.d.Tol liep in een zetje en was daarna opslag kansloos.

Kumar Bihari liet zich geen 2 x in de week de kaas van zijn brood eten en drong met secuur spel zijn tegenstander verder achteruit en dit bracht uiteindelijk de winst op.

Antonio Ramirez kon lang meekomen met Jacqueline Schouten maar moest ervaren dat hij toch wedstrijdritme ontbeerde om zijn aanvallende spel goed rond te krijgen. Uit eindelijk deed zijn open spel hem zelfs de das om.

De altijd rustige Arie Koster kon eventueel een revanche nemen tegen Nicole Schouten (in de vorige competitie een nederlaag) en deed dat ook met verve. Voordeeltje per voordeeltje kreeg hij een overweldigde aanval wat resulteerde in een doorbraak met dam.  Nog even de vallen en plakkers ontwijken en de buit was binnen.

Als laatste zat Gerard Bakker nog achter de borden en beter uit de opening komend kreeg hij het iniatief. Maar zoals zijn tegenstander opmerkte was de opening niet zijn sterkste kant maar het eindspel. Het overwicht verdween maar Gerard had voldoende compensatie om de remise te bereiken.

Afgaand op de 7 spelers heeft Zenderstad nipt gewonnen en bleek weer dat Zenderstad en IJmuiden zeer gelijkwaardige tegenstanders zijn.

Zenderstad naar de bekerfinale door winst op Boboli Bunschoten

Bekerwedstrijden zijn altijd spannend zeker halve finales. Tegenstander was Boboli Bunschoten. Op alle borden werd stevig strijd geleverd, maar het duurde lang voor er op een van de borden van doorslaggevend voordeel sprake was. Het eerste resultaat kwam van Cees Westland op bord 4. Cees liet de tegenstander Huibert Koops het initiatief in het centrum, maar hij overzag een ruil in een uitgedunde stand. Daardoor werd hij opgezadeld met een achtergebleven schijf en een totaal verloren positie. Oeps 2-0 achter.  Een ramp was het niet want Rutger had inmiddels door constante druk uit te oefenen op het centrum van Lennart Bolks een schijf gewonnen. En niet veel later moest zijn tegenstander dan ook opgeven. De stand was weer gelijk maar eigenlijk stond Zenderstad nu voor, want de overwinning op bord 3 telt zwaarder dan de nederlaag op bord 4. Bunschoten zou nog een keer moeten winnen op de bovenste borden. Het tegendeel bleek waar. Op bord 1 had Laura het initiatief ( een flankaanval) aan tegenstander Gerhard de Graaf gelaten. Een kleine onnauwkeurigheid van Gerhard was het sein voor een lange aanval van Laura op de voorpost en een doorbraak op de voorpostvleugel. Met deze winst was de finale plaats bereikt ongeacht het resultaat op bord 2.  Maar ook Bert had in een mooie partij tegen Wim Muijs grote kansen gecreëerd tegen de aanvaller op veld 22. Op het moment dat Muijs dacht van een achterloop te profiteren om toch nog een puntje te behalen kon Bert de wedstrijd beslissen met een mooie vijfklapper.

Met deze finaleplaats blijkt Zenderstad zijn naam als cupfighter waar te maken. Sinds we onze eigen opgeleide jeugd kunnen inzetten heeft Zenderstad in 7 jaar nu 4 finaleplaatsen behaald (in 2009,2012, 2013 en nu 2015). De Cup werd pas een keer gewonnen in 2013. Het gaat er hopelijk om spannen tegen het sterke DVSB.

Strijd tot de laatste zet.

Zenderstad trad afgelopen zaterdag aan tegen Wageningen/Heteren .
Deze vereniging stond gelijk met Zenderstad op een gedeelde 4e plek waardoor er voor beide verenigingen bij een goed resultaat misschien nog een treedje hoger in het verschiet ligt?
Wageningen/Heteren is na een stroeve start van de competitie een goed mix team van senioren en jeugd geworden wat het iedereen moeilijk maakt.
Het was vermakelijk dat geroutineerde spelers volop aan de bak moesten en niet konden afwachten dat de routine de doorslag zou geven.

Zenderstad begon goed door Theo v. Londen die zijn jeugdige tegenstandster kon verrassen met een aanval op een zwak plekje waarbij ze de verdediging niet sluitend kon vinden (deze zat er later bij de analyse wel in)
Rob de Meij bracht een volgend puntje binnen.
Zijn aanval werd vakkundig overgenomen door zijn jeugdige tegenstander waarna deze liet zien dat hij positioneel ook al veel in huis heeft.
Rob kreeg geen vat op de stand en de vrede werd getekend.

De stand werd gelijk door een nederlaag van Hans Verhoeven die in een wat dieper zetje liep met 1 schijfje verlies maar daarna ook geen kans meer kreeg om dit te compenseren. Zijn tegenstander had dit zetje ooit geleerd van oud wereldkampioen Iser Koeperman die nog enkele jaren lid is geweest van Wageningen.


Rene Nurmohamed trof ook een jeugdige tegenstander die het hem zeer moeilijk maakte en Rene onder zware druk zette. Bij Rene weet je het nooit of hij dan bezwijkt of zo buigzaam blijft dat hij weer overeind komt. Rene was buigzaam en vond nog net zijn laatste redding voor de remise.


Plotseling was ook de partij afgelopen van Patrick v.d. Tol waarbij het initiatief bij hem lag maar werd overgenomen in het late middenspel. Plotseling moest Patrick alle zeilen bij zetten maar kon de veilige remise haven bereiken.

Een van de leukste partijen van de dag was die tussen Nestor Ruud de Graaf tegen de voor de jeugdleiders al bekende welp Akosh Kardos. Als een volleerd dammer bepaalde Akosh het tempo van de partij en nam voor elke zet de tijd om deze te bereken. Wanneer deze ook nog goed zijn geef ik het maar te doen om de partij naar je hand te zetten.
Dit gebeurde pas in het late middenspel waarna Ruud in het eindspel de winst kon binnenhalen.

Weer werd het gelijk door het verlies van Antonio Ramirez die in een leuke open flankspelpartij onderuit ging.
Met nog 3 partijen bezig kon het nog alle kanten uitgaan.
Een voor Arie Koster hem zelf teleurstellende partij, waarbij Arie zijn hele stand zag verzanden maar de remise binnen gehaald.

Ook de partij van Ruud Klaarenbeek verliep niet goed voor Zenderstad.
Waar de toeschouwers al een overwinning zagen gloren kon Ruud deze niet bewerkstelligen

En dan terug komend op de strijd tot de laatste zet, deze werd uitgevoerd door Kumar Bihari die zich van een verloren partij op een voor hem bekende manier zich terug knokte en zowaar bijna nog had gewonnen.
Zijn remise betekende wel de 10 -10 eindstand en hielden we in ieder geval Wageningen?Heteren onder ons.
Als toetje ging Zenderstad ook nog de nummer 3 voorbij en werd deze competitie afgesloten met een voor Zenderstad fraaie derde plek.


 

Zenderstad had het lastig.

Zenderstad moest afgelopen zaterdag aantreden tegen de provincie genoot Gooi & Eemland 3 .

Gewaarschuwd door de wedstrijdleider dat bekende tegenstanders alleen goed bestreden kan worden door gedurende de gehele partij geconcentreerd te blijven.

Terug blikkend op de wedstrijd zelf hebben alle 20 spelers alles uit de kast gehaald.

Rene Nurmohamed moest als 1e de punten laten aan Harry Vredeveldt die precies wist wat de zwakke punten van Rene waren. Dus een verdiende overwinning voor Harry.

De gelijkmaker werd gescoord door Ruud de Graaff tegen Hans Loots waarbij positioneel Ruud de veel betere was.

Ook toch nog onverwachts was de winst van Theo v. Londen op Levi Duyts waar bij Levi lang kon meekomen maar in het eindspel in Theo zijn meerdere moest erkennen.

Even later werd de gelijkmaker weer gescoord door Kennedy Krisnadath die Antonio Ramirez verraste met een doorbraak die je zag aankomen maar niet te weerleggen was bij de eerste constatering.

Zenderstad kwam weer op voorsprong door een regelmatige winst van Arie Koster tegen Lamment Korlaar waarbij Arie het touw tijdens de partij steeds strakker aanhaalde.

Rob de Meij tegen Henk de Groot breidde de voorsprong verder uit maar er moet gezegd worden dat Henk een paar remise kansen niet heeft gezien.

Tijdens de partij nam Rob een damdoorbraak wat hem 3 schijven kostte.

Henk gaf alles om de verdediging op te zetten maar vergat dat soms

de beste verdediging bestaat uit aanvallend te denken.

Een leuke en open partij tussen Hans Verhoeven en Lucas Veldhuizen werd verdiend door Lucas op remise gehouden.

De winst voor Zenderstad werd binnen gehaald door Kumar Bihari tegen Lennart Bolks.

Kumar met zijn eigen spel plaatste Lennart voor vele problemen en sloeg genadeloos toe in het eindspel.

Ook de partij tussen Patrick v.d. Tol en Henk Langerak was zeer de moeite waard waarbij ze elkaar goed kennen omdat ze de laatste tijd al op vele fronten elkaar tegen kwamen.

Gelijk op gaand werd er pas laat in het eindspel tot remise besloten.

Gerard Bakker zat in de gehele partij tegen Gerard Benning niet lekker in zijn vel en Gerard Benning hield hem daar dan ook kundig mee opgezadeld en kwam dan ook in een overmachts eindspel die Gerard Benning vakkundig besliste.

Een terechte 12 – 8 overwinning voor Zenderstad maar Gooi & Eemland heeft het de IJsselsteiners meer dan moeilijk gemaakt.


Zenderstad bij de les!

De dammers van Zenderstad moesten naar het verre Heerhugowaard om daar de strijd aan te gaan met het 3e van SNA.

Dit team bestaat uit gelouterde spelers met een aantal jeugdspelers.

De spelers van Zenderstad zijn gelijkwaardig of net iets sterker dan die van SNA maar dan gaat de motivatie en concentratie meetellen.

De wedstrijd viel dit keer gelijktijdig met het team van OG Utrecht uit de 1e klasse en de hoofdklasse wedstrijd van SNA tegen Hijken.

Een pracht ambiance maar hier schuilt voor de bezoekende verenigingen dan ook de valkuil door het rondlopen om naar andere partijen te gaan kijken.

Zenderstad trok fel van leer en Patrick v.d.Tol overklaste zijn gelijkwaardige tegenstander.

Gevolgd door Gerard Bakker die zich heerlijk kon uitleven in een aanvalspartij.

Rene Nurmohamed liet zijn winst verzanden en liet het 1e puntje bij de tegenstander noteren.

Een van de rustigste spelers is Arie Koster en speelde geheel zijn eigen partij en ging met 2 punten op de loop.

Ruud de Graaff trof een gelijkwaardige tegenstander en kreeg in het verloop van de partij overwicht maar hoefde niet alles uit de kast te halen waarna beide met remise tevreden waren.

Hans Verhoeven merkte dat een partij afgelopen is als je de hand van je tegenstander krijgt.

In de partij kreeg hij al heel onverwachts een schijf cadeau en dit later werd verder uitgebouwd naar een 4 om 1 eindspel die hij had moeten winnen maar in remise eindigde.

Ruud Klaarenbeek komt weer in zijn vertrouwde vorm terecht en laveerde sterk aanvallend waarbij de tegenstander alle zeilen moest bij zetten. Maar dat weerhield Ruud niet om onbedreigd naar de winst te spelen.

We hebben hem er mee gepest maar een nederlaag kan altijd voorkomen en dat ondervond nu Kumar Bihari die een tegenstander tegen over zich kreeg die niet met hem mee ging maar alleen op positie bleef spelen.

De partij van Rob de Meij kan je in tweeen delen. Het 1e deel goed met overwicht waarna hij dacht met een flinke ruil voordeel te behalen.

Dat viel hard tegen en nog een klein foutje hield in dat hij moest vechten voor de remise.

Antonio Ramirez had een leuke partij waar Antonio eigen volbouwde met slagzetjes.

Zijn hoger ingeschatte tegenstander had heel veel moeite om al deze zetjes te ontwijken en kwam nooit tot een spel waar hij het Antonio moeilijk kon maken.

Gelet dat het de laatste partij was kon Antonio leven met remise.

Een degelijke overwinning van een team dat bij de les is gebleven.

Uitslagen en paretijen zijnhier na te spelen

Zenderstad vergeet een stunt uit te halen. 

Zaterdag  10-01-2015 trad Zenderstad aan tegen de gedoodverfde kampioen voor de 2e klasse C en wel DES Lunteren 2.
Deze vereniging is vorig seizoen gedegradeerd en zal dit in deze competitie goed maken.
Met een surplus aan vereniging ratingspunten van bijna 200 punten tegen over Zenderstad was de teamcaptain van Zenderstad al zeer tevreden met het behalen van een 7 tal punten.
Het begon ook zeer slecht door een veel te snelle nederlaag van Theo v. Londen.
Maar dit mocht de motivatie van de IJsselsteiners niet breken en werd er in de andere partijen flink geknokt.
Zo ook door Rene Nurmohamed die de voor ons ook bekende Evert v.d.Pol tegenover zich zag.
Evert met bijna 450 punten meer rating kon pas toeslaan in een dammen eindspel waarbij Rene de remise niet kon vinden. Een zucht van verlichting was hier wel op zijn plaats.
Terug kijkend op het moment van de wedstrijd toen Rene in het dammeneindspel terecht kwam stond Zenderstad op 2 borden een schijf voor, 1 duidelijk beter, 4 gelijkwaardig en maar 1 speler in de verdrukking.
De spelers van Des Lunteren zagen steeds meer donkere wolken verschijnen en de uitslagen die volgde gaf hun gemoed goed aan.
Een 2 tal remises van Ruud de Graaff en Ruud Klaarenbeek brachten de eerste punten binnen.
Gevolgd door een zeer fraaie positionele overwinning van Gerard Bakker.
Toen ook de partij van de bovenliggende Antonio Ramirez de punten voor Zenderstad opleverde kwam een sensatie steeds dichterbij.
Dit deed de nederlaag van Arie Koster geen pijn.
Arie werd al de gehele wedstrijd onderdruk gezet en kon dit niet bolwerken.
Met nog 3 wedstrijden in het 5e uur waarbij een nederlaag niet voor de hand lag maar wel 2 overwinningen werden de Luntenaren steeds zenuwachtiger.
De eerste teleurstelling achteraf was dat Hans Verhoeven op bord 1 tegen R.Cousijnsen zijn plus schijf niet kon verzilveren en met remise genoegen moest nemen.
Hierop volgde bijna direct de 2e teleurstelling ook Kumar Bihari kon zijn eindspel niet naar winst voeren.
Allebei hadden de gehele partij zeer goed gespeeld en voor beide zal de teleurstelling groter zijn dat ze hun tegenstanders hebben laten glippen.
Ook het laatste punt voor Zenderstad werd binnen gehaald door Patrick v.d.Tol die goed spelend de gehele partij gelijkwaardig heeft gestaan.
Jammer voor de Zenderstad spelers was de nederlaag na een zeer goede teamprestatie.

13-12-2014

Jantje lacht en Jantje huilt.

Met de titel hierboven heeft men de wedstrijd van Zenderstad getypeerd.
Het begon zo goed voor de IJsselsteiners door een fraaie dam overwinning van Rene Nurmohamed gevolgd door een probleemloze remise van Theo v. Londen.


De eerste tegenvaller was het achterlopen van Hans Verhoeven waarbij de jeugd geleerd wordt om naar plakkers te kijken. Hans werd toch verrast en verloor verder kansloos.
Een kleine meevaller was de zwaar bevochten remise van Arie Koster die misschien naar de stand bekeken ook niks had kunnen opleveren.
Ook en klein beetje tegenvallend was de remise van Ruud de Graaff.
Beter staan en dan nog naar een zelf geforceerd remise moeten afwikkelen zijn we van Ruud niet gewent.


Rutger kwam zeer goed uit de opening waar zijn tegenstander veel tijd moest investeren om dit tegen te spelen. Eigenlijk na 20 zetten al in de tijdnoodfase terecht komen is wachten op de fout. Een echte fout door een combinatie kwam er niet maar Rutger kon rustig de belangrijkste velden innemen waarbij zijn tegenstander geen goede ruilmogelijkheden meer kreeg. Na deze fase was hij aan alle kanten zo vast gezet dat hij moest gaan offeren maar ook dat bracht geen oplossing en bracht Rutger de 2 punten binnen.
Ruud Klaarenbeek en Patrick van der Tol maakten het hun tegenstanders zeer moeilijk maar konden ze net niet in de afgrond gooien.
Nu begint het huilen en voor mij zelf sprekend zullen dit bijna identieke blunders zijn door de zelfde oorzaak.
Veel tijd spenderen in het eindspel voor de juiste remise variant en deze dan ook gewoon vinden en dan ???!!! de ontspanning waarbij je niet meer bij elke zet de controle doorvoert die je de gehele wedstrijd wel hebt gedaan.

Rob de Meij en Gerard Bakker overkwam deze damblindheid allebei waarbij ze nog nodeloos in een zetje trapte.
Goed spelend maar toch verliezend konden ze met hun provinciale damgenoten van OG Utrecht de terugreis gaan maken.

Alle partijen zijn na te spelen via deze link alle partijen

29-11-2014 Zenderstad - Bennekom 6-14

De wedstrijd van de regelmaat!!

Je hebt wedstrijden waar je als teamcaptain je hoofd over breekt met een opstelling om een goed resultaat als team maar ook de individu als dammer tot zijn recht kan laten komen.

Wanneer de koppeling achter de borden heeft plaats gevonden dan hoop je dat sommige de punten pakken en dat andere boven hun kunnen spelen om toch wat punten bij elkaar te sprokkelen.

Hierbij heb je dan nog te maken met de motivatie van de tegenstander en deze was niet in het voordeel van Zenderstad.

Zenderstad moest afgelopen zaterdag tegen koploper Bennekom die dan ook vol voor de overwinning ging.

De koppeling aan elkaar wees uit dat 2 Zenderstad spelers duidelijk het niet getroffen hadden.

Maar over deze spelers niets dan lof. Fabian v. Dalen, jeugdspeler en debutant hield het 3 uur vol en met iets meer ervaring had hij een punt kunnen halen.

Rene Nurmohamed trof de sterkste Bennekomspeler Coen Bommel die Rene bestreed met een heuse Roozenburg maar een morele overwinning voor Rene was dat Coen de Roozenburg moest verbreken en in een 8 om 8 stand alles nog mogelijk was.

Nu komt de kracht van sterke spelers pas tot ontplooiing en positioneel werd Rene opzij gezet.

Ruud de Graaf was gekoppeld aan een gelijkwaardige tegenstander en zo op zijn gemak behaalde hij wat voordeel maar dit was niet genoeg om een beslissing te verkrijgen.

5 Zenderstadspelers waren gekoppeld aan tegenstanders met een hogere rating.

Deze hogere rating kwam tevoorschijn in het late 4 uur waarbij de tegenstanders gehaaider zijn en met hun kennis en motivatie de partij naar zich toe trekken.

Zo ook Hans Verhoeven, Theo v. Londen, Arie Koster en Kumar Bihari moesten dit ervaren.

Rob de Meij met een goede opening, gevolgd door sterk middenspel (winst ?) en een slecht eindspel kon remise binnen halen.

Blijven er nog 2 spelers over die door de koppeling hoger ingeschat zijn voldeden aan hun kunnen.

Zo behaalden Antonio Ramirez en Gerard Bakker door goed spel de winst binnen.

Terug kijkend op deze wedstrijd is de uitslag in het voordeel van Bennekom dan ook volkomen terecht en kon Zenderstad niet voor een uitschieter zorgen.

 

      Zenderstad          BDV Bennekom 
6
-
14
     
 1  Rob de Meij (972)  -  Johan de Haas (1086)    1 - 1 3   Partij
 René Nurmohamed (669)  -  Coen Bommel (1159)    0 - 2 1   Partij
 Ruud de Graaff (1069)  -  Chris Versteegen (1066)    1 - 1 5   Partij
 Gerard Bakker (1018)  -  Willem Stunnenberg (887)    2 - 0 9   Partij
 Arie Koster (967)  -  Gerrit Stunnenberg (1142)    0 - 2 7   Partij
 Kumar Bihari (900)  -  Annemieke Stunnenberg-van de Kraats (950)    0 - 2 4   Partij
 Hans Verhoeven (915)  -  Hans Robben (990)    0 - 2 10   Partij
 Fabian van Dalen   -  Alex van Harn (906)    0 - 2 2    
 Theo van Londen (911)  -  Frans Lamers (967)    0 - 2 6    
10   Antonio Ramirez (912)  -  Mark ter Hofte (770)    2 - 0 8   Partij

 

 


  Onverwachte  winst zenderstad !!

 

Het op papier sterkere Zaanstad/Purmerend hadden de handen vol aan de zenderstadters,  als eerste was Het René  die tegen een 400 punten sterkere tegenstander een punt pakte, zijn tegenstander kwam al snel een schijf voor, en dacht met enkele ruilen de winst snel binnen te halen ware het niet dat René plots een dam tevoorschijn toverde en na enkele zetten werd tot remise besloten. Jammer dat Rene het gewonnen tric trac eindspelltje niet gezien had, maar de punt van René zou genoeg zijn voor de latere overwinning. Patrick speelde zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord 1-3. Ook Theo de laatste tijd in blakende vorm overtroefde zijn tegenstander die de complicaties ook niet meer kon overzien en dan staat het opeens 1-5. Nico kon niet echt grip op de wedstrijd krijgen en maakte een bok van jewelste, blijkbaar schrok te tegenstander hier zovan dat hij begon te knoeien en ik er nog net een punt uit kon rommelen 2-6. Rutger speelde een klassieke partij en kwam lastig te staan maar net op tijd diende zich een remise kombinatie aan die Rutger dan ook gretig nam 3-7. Ook Kumar speelde geconcentreerd .en nam geen overbodige risico,s meer 4-8. Arie Koster speelde tegen de bijna 90 jarige Jo Geuke, hij was gewaarschuwd door Hans die 2 jaar geleden nog verloor van de oude rot. Arie kon lang geen overwicht krijgen maar gaande weg kwamen er toch kansjes die Arie knap benutte en zo de stand naar 4-10 bracht. Hans aan bord 1 vocht voorwat hij waard was zette mooi de korte vleugel van de tegenstander lam maar liep in een zetje wat hem uiteindelijk een schijf kostte, Hans kon nog lang tegengas geven maar verloor uiteindelijk 6-10. Gerard kwam al vroeg in de partij niet al te moeilijk een schijf voor maar wist ondanks geconcentreerd spel niet verder te komen dan remise 7-11. Rob speelde wellicht de mooiste partij van de dag en wist lang overeind te blijven. De tegenstander wist goed met de flankaanval van Rob overweg te kunnen en wist gaandeweg meer voordeel te behalen en na 5½ uur spelen was zijn overwinning binnen. Helaas voor hem mocht dat niet meer baten!!.   

  

     Zaanstreek/Purmerend        Zenderstad
 
9-
 
 11    
 Joop Wind (1106)  -  Hans Verhoeven (915)    2 - 0 8   Partij
 Piet Smit (1125)  -  Rob de Meij (972)    2 - 0 10    partij
 Bart van Geel (1078)  -  Rutger Oskam (1070)    1 - 1 5   Partij
 Piet Bakelaar (1061)  -  René Nurmohamed (669)    1 - 1 1    partij
 Jan Hania (1004)  -  Gerard Bakker (1018)    1 - 1 9    partij
 Schelte Betten (842)  -  Patrick van der Tol (909)    0 - 2 2    partij
 Peter van der Merwe   -  Kumar Bihari (900)    1 - 1 6   Partij
 Cees Staal (713)  -  Theo van Londen (911)    0 - 2 3   Partij
 Jo Geuke (858)  -  Arie Koster (967)    0 - 2 7    
10   Geert van der Loo (715)  -  Nico Verhoeven (926)    1 - 1 4   Partij

 

Ook Laura had een goed (dam)weekend zij wist Europees veteranen kamioen Andrew Tjon A Ong in het duel: Heijmans Excelsior-Micone te verslaan. Ondanks dat Andrew 300 rating punten meer heeft en bijna nooit verliest moest hij toch buigen voor de secretaris van Zenderstad, middels een grappige kombinatie.

 na  23-29 21-26 en na nog wat tegenstribbelen van Andrew was de overwinning binnen. partij

Nederlaag voor Zenderstad. 

Waar de teamcaptain al bang voor was werd afgelopen zaterdag realiteit.
Zenderstad liep tegen een verdiende nederlaag aan.
Een nederlaag die op papier niet nodig is wanneer je naar de ratinglijst kijkt.
De koppeling van spelers was achteraf ook nog in het voordeel van Zenderstad een 2 tal spelers die duidelijk meer rating tegenstand hadden een 3 tal gelijkwaardige en een 5 tal met een duidelijke hogere rating.
Wat is dan de oorzaak dat het er niet uitkomt?
Hebben de Diemenaren boven hun kunnen gespeeld ? Of hebben een aantal IJsselsteinse spelers onder hun kunnen gespeeld? of kwam het door dat de Diemenaren een groot aantal Nederlandse Surinamers in hun gelederen hebben met hun typisch spel op slagzetjes.
De captain houdt het maar bij het laatste want een 8 tal beslissingen en 2 remise waarvan er ook 1 tot een beslissing had kunnen komen is als team spelen niet goed.
Rene Nurmohamed trof het niet met een van de sterkste Diemenaren maar kon niet voorkomen, na lang gelijke tred, dat hij positioneel werd weggedrukt. Even later waren er geen speelbare zetten meer en was de partij over.
Teleurstellend waren de nederlagen van Hans Verhoeven, Arie Koster en Gerard Bakker tegen een op papier zwakkere tegenstander.
Keurige winst partijen waren er voor Antonio Ramirez, Patrick v.d.Tol en Kumar Bihari.
Theo v. Londen en Ruud de Graaff behaalde beide remise waarbij Ruud moest terug knokken van een damcombinatie die hij te verwerken kreeg.
Als laatste verloor Rob de Meij in een spannende Party Bonnard waarbij Rob het gevoel heeft dat hij zijn tegenstander heeft laten combineren naar winst terwijl er nog een aantal andere keuzes had die open stonden.

 

 ZenderstadDDV Diemen   8-12
1 A. Ramirez (912) Bert Roest (969) 2-0 (5)  
2 René Nurmohamed (669) Martin Kruijswijk (1026) 0-2 (1)  
3 Ruud de Graaff (1069) Milton Menso (999) 1-1 (8)  
4 Patrick van der Tol (909) Siegfried Parbhoe (998) 2-0 (4)  
5 Rob de Meij (972) Ricardo Bona (1088) 0-2 (10)  
6 Gerard Bakker (1018) Nico Kruijswijk (982) 0-2 (6)  
7 Arie Koster (967) Ridens Bolhuis (805) 0-2 (9)  
8 Theo van Londen (911) Miro Alberto (719) 1-1 (7)  
9 Kumar Bihari (900) Henk Heersping (734) 2-0 (3)  
10 Hans Verhoeven (915) Frits Stoelwinder (691) 0-2 (2)

 

 

 

 

 

 

 

Enkele leden krijgen het niet voormekaar om de kndb uislagen te bekijken, om de een of andere reden gaat dit nu iets anders klik hier voor de uitslagen.

 (04-10-2014)  DES Lunteren 3    Zenderstad  7-13

Opgepast oudjes ! Ze komen er aan!

Lunteren 3 wat bijna geheel uit jeugd bestaat! heeft in de wedstrijd tegen Zenderstad wel het onderspit moeten delven maar boden terdege wel tegenstand.
Een goed begin werd behaald door Jan Timmerman die enigszins toch werd verrast doordat zijn jeugdige tegenstander een dure damcombinatie nam, na even tot bezinning gekomen kon Jan de dubbeldekker afnemen waardoor er schijfwinst en een positionele overmacht overbleef die Jan vakkundig verzegelde.
Rutger Oskam was in alles beter dan zijn tegenstander en daardoor zijn opponent steeds meer in het nauw bracht en ook moest capituleren.
Patrick v.d. Tol had een gelijkwaardige tegenstander waardoor het een partij werd waar wel het spel bij Patrick lag maar geen grip ontstond. Nadat beide een damdoorbraak moesten toelaten werd de vrede getekend.
Theo v. Londen moest ervaren dat je de jeugdige tegenstander niet zomaar opzij kan zetten. Theo oefende wel druk uit maar kon uiteindelijk de fout niet afdwingen.
In een gelijkwaardige stand boot zijn tegenstander dan ook remise aan die werd genegeerd. Enkele zetten later werd Theo van het bord gecombineerd en bleef met een nul achter.
In plaats van een stand 6 – 2 was het plotseling 5 – 3 en was het op vele borden nog onduidelijk.
Gelukkig kon Kumar Bihari het tij keren hij liet zijn tegenstander in de partij met een onweerlegbare dreiging achter die niet vaak voorkomt.
Er kwam een stand op het bord waarbij zijn tegenstander aanzet is, maar Kumar op slag staat naar dam op 1 en damdoorbraak naar 5. !!
Een gedegen overwinning behaalde Arie Koster die het vermogen heeft om rustig kleine foutjes in de opbouw van de tegenstander af te wachten. Zo ook zaterdag.
Een fraaie overwinning behaalde Gerard Bakker die schijfwinst afdwong en daarna zijn partij keurig naar winst kon laveren.
Hans ondervond dat de jeugd onvoorspelbaar is, hij kon een aanval via het kerkhof weerleggen met schijfwinst maar daarna werd Hans geconfronteerd met allerlei combinatieve dreigingen. Zover zelfs dat Hans geen echte keus meer had en een plakker naar dam moest toestaan. Gelukkig had Hans nog genoeg compensatie voor een doorbraak waarna de remise een feit werd.
Een positionele wedstrijd van Ruud de Graaff met licht voordeel. Deze werd keurig verdedigd door zijn tegenstander waarbij het onduidelijk was in de eindfase of hier nog eer aan te behalen viel. Beide waren met 1 punt akkoord omdat de uitslag van de wedstrijd al bekend was en alleen de punten nog ingevuld diende te worden.
Rob de Meij had ook een jeugdige tegenstander tegenover zich en Rob dacht laat hem de eerste 2 uur maar schuiven dan komt vanzelf wel dat kleine foutje. Toen dat foutje uitbleef stond Rob behoorlijk onder druk .
Toen Rob uiteindelijk onder de druk vandaan kon komen kreeg hij een keuze voor- geschoteld of een gehele vrije damdoorbraak toestaan of weg gecombineerd kunnen worden..
Rob koos voor de vrije damdoorbraak en nadat zijn tegenstander de vallen had ontweken bleef alleen de felicitaties over voor de jeugd.
Achteraf had zijn tegenstander de combinatie niet gezien maar welke senior kiest om een vernietigende combinatie door een jeugdspeler om zijn oren te krijgen?
Dit alles resulteerde in een 13 – 7 overwinning voor de IJsselsteiners.       
1 Michel Hendriksen (920) Rutger Oskam (1070) 0-2 (2)  
2 Evert Evers (1075) Gerard Bakker (1018) 0-2 (7)  
3 Erwin Jochemsen (836) Ruud de Graaff (1069) 1-1 (10)  
4 Dennis Bos (818) Rob de Meij (972) 2-0 (9)  
5 Jan Heij (624) Patrick van der Tol (909) 1-1 (3)  
6 Michel Hendriksen (611) Arie Koster (967) 0-2 (6)  
7 Henk Jongbloed (973) Kumar Bihari (900) 0-2 (5)  
8 Johan Top (835) Theo van Londen (911) 2-0 (4)  
9 Jeroen van den Brink (626) Hans Verhoeven (915) 1-1 (8)  
10 Leendert Peters Jan Timmerman (534) 0-2 (1)  
 

 

 In de eerste ronde van de KNDB competitie is zenderstad voortvarend van start gegaan Haarlem werd met een 13-7 nederlaag naar huis gestuurd!

 

 

Zenderstad                HDC 2                    13-7
1 Niet opgekomen Rob van de Klashorst (953) 0-2 (1)  
2 A. Ramirez (912) Frans Elzenga (915) 1-1 (10)  
3 Ruud de Graaff (1069) Carlo Koopman (937) 1-1 (9)  
4 Gerard Bakker (1018) Joep Besteman (804) 2-0 (8)  
5 Arie Koster (967) Dimitri Otto (899) 1-1 (5)  
6 Patrick van der Tol (909) Frank Hagebeek (801) 2-0 (3)  
7 Rob de Meij (972) Ferdi Uilhoorn (848) 2-0 (6)  
8 Theo van Londen (911) Arie Haveman (359) 2-0 (7)  
9 Hans Verhoeven (915) Maurits de Vries 2-0 (4)  
10 René Nurmohamed (669) Noël Neeve 0-2 (2)